МВФ: Банките трудно ще излязат на печалба до 2025 г.

Според фонда финансовите институции трябва да спрат изплащането на дивиденти в кризата

МВФ: Банките трудно ще излязат на печалба до 2025 г.

Снимка: Pixabay

1204 ~ 2 мин. четене
Затрудненият от кризата банков сектор ще остане под натиск до 2025 г., дори когато икономиката се възстанови, съобщи в петък Международният валутен фонд. В последния си „Глобален доклад за финансовата стабилност“ Фондът казва, че банките в девет напреднали икономики ще се затрудняват да генерират печалба през следващите пет години, тъй като пандемията от коронавирус причинява устойчив период на ниски лихви, предава CNBC. 

МВФ смята също, че икономическият спад, породен от Covid-19, ще "постави на изпитание устойчивостта на банките", тъй като те са изправени пред загуби от заеми и по-строги маржове от ниски лихви.

„Основният натиск за рентабилност вероятно ще продължи в средносрочен и дългосрочен план, дори след като световната икономика започне да се възстановява от настоящия шок“, заяви МВФ.

Доходите на банките вече бяха силно засегнати от икономическия шок от пандемията. JPMorgan Chase, например, отчете 69% спад на печалбата през първото тримесечие в сравнение с година по-рано. Банковият индекс KBW, който проследява две дузини банкови акции в САЩ, падна с 39% за годината.

„Предизвикателствата за доходите на банките се появиха преди неотдавнашния епизод с Covid-19 и ще продължат най-малко до 2025 г., далеч над непосредствените последици от настоящата ситуация“, казва МВФ.

В доклада се посочва, че банките са по-добре подготвени за този икономически шок благодарение на буферите, въведени след финансовата криза, но някои политици твърдят, че трябва да се направи повече за защита на домакинствата и бизнеса.

"Банките влязоха в тази криза с много капитал и ликвидност", каза Тобиас Адриан, финансов съветник в МВФ, пред CNBC. „Но това е много много тежка икономическа криза.“

Едно от решенията, според политиците, е банките да спрат да издават дивиденти и да прекратят обратното изкупуване на акции, за да запазят капитала. Основните американски банки се договориха през март да преустановят обратно изкупуване през второто тримесечие на годината, но много от тях продължиха да изплащат дивиденти.

„Спирането на изплащанията помага за изграждането на допълнителни буфери срещу по-нататъшни неблагоприятни шокове“, каза Адриан. "Ако всичко върви добре, това е капитал, който може да бъде изплатен в бъдеще на акционерите."
Коментари: 0