МВФ напусна преговорите с Гърция

EС предупреди правителството в Атина да спре хазарта с бъдещето на страната

МВФ напусна преговорите с Гърция

Гърция е на крачка от фалит. Днес делегацията на един от основните й кредитори – Международния валутен фонд (МВФ) напусна преговорите в Брюксел, позовавайки се на твърде големи различия в позициите.

МВФ държи 10% от гръцкия дълг от 350 млрд. евро. Без неговото съгласие не може да бъде възстановена замразената финансова подкрепа за страната по сегашната програма за спасителни кредити срещу реформи.

По-рано Европейският съюз безпрецедентно строго предупреди крайнолявото правителство в Атина да спре да разигарва на хазарт бъдещето на страната.

Гръцкият преговорен екип също е отпътувал за дома, съобщиха източници от ЕС.

„Има важни различия между нас в повечето ключови области“, заяви във Вашингтон говорителят на Фонда Гери Райс. „Нямаше никакъв напредък в преодоляването на тези различия в последно време и така оставаме доста далече от споразумение“. 

Текущата програма на кредиторите за Гърция изтича на 30 юни. При липса на споразумение за възстановяване на финансирането по нея, страната остава без пари да посрещне следващото плащане по дълга от 1,6 млрд. евро, чийто падеж също е в края на месеца, предаде clubZ.

Ако не го направи, правителството може да се види принудено да затвори банките и да ограичи достъпа на гърците до влоговете им. Държавата ще трябва да обяви дефолт, който би я тласнал към евентуално излизане от общата валута.

Реакцията на финансовите пазари, както и финансово-икономическите и политическите последствия за Европа са трудно прогнозируеми.

„Няма повече време за хазарт. Опасявам се, че идва денят, в който някой ще каже, че играта свърши“, заяви в необичайно остро изявление председателят на Европейския съвет Доналд Туск. Това се случи на пресконференция в края на двудневна среща на върха на ЕС със страните от Латинска Америка и Карибите в Брюксел.

Успоредно с разискването на програмата течаха интезивни разговори за поредната гръцка криза. Снощи гръцкият премиер разговаря 2 часа с лидерите на Германия и Франция Ангела Меркел и Франсоа Оланд. Днес той разговаря още толкова с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, което европейски представители определиха като „последно усилие“ за споразумение. Не беше съобщено обаче за никакъв напредък.

Очакваше се заместник-министрите на финансите на държавите от Еврозоната, т.нар. Работна Еврогрупа да обсъдят последствията от напускането на МВФ на среща в Братислава. Работната Еврогрупа подготвя заседанията на министрите на финансите от общата валута, Еврогрупата, които трябва да се съберат в Брюксел идния четвъртък.

В същото време Ципрас каза пред репортери, че правителството му продължава да работи с партньорите, за да гарантира, че „Гърция ще се възстанови със социална кохезия и устойчиви публични дългове“.

По-рано днес председателят на централната банка на Германия Йенс Вайдман и еврокомисарят по икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси предупредиха, че времето, в което Гърция може да избегне фалита изтича.

Дори днес да бъде постигнато споразумение с кредиторите, то трябва да бъде ратифицирано от 19-те членки на Еврозоната, което изисква време. През него може да настъпи падежа на следващото плащане, което Гърция не е в състояние да посрещне.

За да постигне сделка, Ципрас трябва да представи на кредиторите убедителни алтернативи за постигане на бюджетен излишък на исканите от тях намаления на пенсии и увеличения на данъци, които той отхърля като антисоциални и противоречащи на обещанията, с които спечели изборите през януари.

Според запознати с преговорите, страните са сближили позициите си за размера на бюджетния излишък, но различията как той може да бъде постигнат остават.

В реч в Лондон Вайдман предупреди, че главните губещи от евентуален гръцки дефолт ще бъдат Гърция и гърците, докато той не би дестабилизирал Еврозоната, както би се случило преди 3-4 г.

Коментари: 0