МВФ очаква невиждан досега спад на икономиката в Азия

След десетилетия на растеж регионът в крайна сметка не може да е изключението на света

МВФ очаква невиждан досега спад на икономиката в Азия

Снимка: Unsplash

Международният валутен фонд (МВФ) очаква икономиката на Азия да се свие тази година „за първи път в живата памет“, като предупреди и че на региона може му отнеме няколко години да се възстанови.

Фондът очаква свиване от 1.6% през 2020 г. Предишната прогноза на МВФ беше за липса на растеж.

Въпреки влошаващите се очаквания регионът все още в по-добра форма от много други част и на света. Слабата глобална икономика обаче спъва растежа на Азия, обяснява Чангьон Рие, директор на отдела за Азия и Тихия океан в МВФ, цитиран от CNBC.

По думите му „Азия не може да бъде изключение“, когато целият свят страда от последиците от пандемията на коронавирус. МВФ миналия месец намали прогнозите си за световната икономика, като прогнозира спад от 4.9% през тази 2020 г. и възстанови растежа с 5.4% през идната година.

Азия беше първият регион, засегнат от коронавируса, който бе първо засечен в китайския град Ухан. След разпространението на вируса в световен мащаб, много правителства наложиха силно рестриктивни мерки, които ограничиха движението на хората. Всичко това удари икономическата активност.

Според Рие икономиката на Азия ще се регистрира ръст още през следващата година – от 6.6%. Въпреки това нивото на икономическа активност в региона все още ще бъде по-ниско от това, което МВФ беше предвидил преди пандемията, добави той.

„Това, за което се тревожим за Азия, всъщност е възстановяването от 2020 г.“, каза Рие. Той обясни, че страните в региона имат „огромна зависимост“ от търговията, туризма и паричните преводи – сегменти от световната икономика, които бяха силно засегнати от пандемията.

„Дори и да разработим нови медицински решения, възстановяването на… интензивни за контакт сектори ще бъде бавно, например туризма. Затова мисля, че възстановяването на Азия ще бъде продължително“, каза той.

Коментари: 0