МВФ одобри рекордно разпределение на права за тираж

Допълнителната ликвидност се оценява на 650 млрд. долара и ще се разпредели пропорционално на всички държави членки

МВФ одобри рекордно разпределение на права за тираж

Снимка: БТА

1880 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Съветът на управителите на централни банки на МВФ одобри общо разпределение на специални права на тираж (СПТ) в размер на 650 млрд. долара (около 456 млрд. СПТ). От Фонда посочват, че тази мярка ще повиши глобалната ликвидност в момент на глобална криза.

„Това е историческо решение — най-голямото разпределение на СПТ в историята на МВФ и стимул за световната икономика в момент на безпрецедентна криза. Разпределението на СПТ ще бъде от полза за всички членове, ще отговори на дългосрочната глобална нужда от резерви, ще изгради доверие и ще насърчи устойчивостта и стабилността на световната икономика“, заяви управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева.

Разпределянето ще помогне особено на най-уязвими държави членки в МВФ, които се борят да се справят с последиците от кризата от COVID-19.

Общото разпределение на СПТ ще влезе в сила на 23 август 2021 г. Новосъздадените СПТ ще бъдат предоставени на държавите членки на МВФ, пропорционално на съществуващите им квоти във Фонда.

Приблизително 275 милиарда долара (СПТ на стойност от приблизително 193 милиарда) от новите средства ще бъдат предоставени на нововъзникващите пазари и развиващите се страни, включително страните с ниски доходи.

„Също така ще продължим да работим активно с нашите членове, за да идентифицираме жизнеспособни варианти за доброволно насочване на СПТ от по-богатите към по-бедните и по-уязвими държави членки, за да подкрепим тяхното възстановяване от пандемията и да постигнем устойчив и стабилен растеж“, заяви Георгиева.

Един от основните варианти е членовете, които имат силни външни позиции, доброволно да насочат част от своите СПТ към увеличаване на кредитирането за страните с ниски доходи чрез Доверителния фонд на МВФ за намаляване на бедността и растеж (PRGT). Понастоящем преференциалната подкрепа чрез PRGT е безлихвена. МВФ проучва и други възможности за подпомагане на по-бедните и уязвими страни в усилията им за възстановяване. Възможно е да се обмисли създаването на нов доверителен фонд за устойчивост, който да улесни по-устойчивия и стабилен растеж в средносрочен план.

Подкрепи Economic.bg