Delta вариантът се разпространява като пожар

Вече има данни, че последната мутация на коронавируса се разпространява много по-бързо, заболяването протича по-тежко

Delta вариантът се разпространява като пожар

Снимка: БТА

14161 ~ 3 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Нова вълна от инфекции, подхранвана от силно заразния Delta вариант, залива света – от Азия през Европа до Северна и Южна Америка. В същото време експертите по болести се опитват да разберат дали последната версия на коронавируса прави хората – главно неваксинираните – по-болни от преди.

Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) предупредиха, че Delta мутацията, първоначално идентифицирана в Индия, а сега доминираща в световен мащаб, е „вероятно по-тежка“ от по-ранните версии на вируса, според вътрешен доклад, публикуван в петък.

Агенцията цитира изследвания в Канада, Сингапур и Шотландия, които показват, че хората, заразени с новия вариант, са по-склонни да бъдат хоспитализирани от пациентите по-рано в пандемията.

В интервюта за Reuters експертите по болести заявиха, че трите документа предполагат по-голям риск от варианта, но обхвата на проучването е ограничен и констатациите все още не са прегледани от външни експерти. Лекарите, лекуващи пациенти с Delta варианта, описват по-бързото появяване на симптомите на COVID-19 и в много региони като цяло увеличават сериозните случаи.

Експертите обаче казаха, че е необходима повече работа и сравняване на резултати между по-голям брой индивиди в епидемиологични проучвания, за да се определи дали един вариант причинява по-тежко заболяване от друг.

Трудно е да се определи увеличаването на тежестта на варианта и пристрастието му към определени групи от населението“, казва Лорънс Йънг, вирусолог от британското медицинско училище Warwick.

Освен това е вероятно извънредният процент на предаване на Delta също да допринася за по-големия брой тежки случаи, пристигащи в болниците, казват експертите.

Вариантът е заразна като варицелата и далеч по-заразен от обикновената настинка или грип, според доклада на CDC.

Шейн Кроти, вирусолог от Института по имунология La Jolla в Сан Диего, заяви, че най-ясният признак, че вариантът може да причини по-тежко заболяване идва от изследването в Шотландия, което установи, че Delta приблизително удвоява риска от хоспитализация в сравнение с по-ранната версия на вируса.

По-голямата част от хоспитализациите и смъртните случаи с коронавируса в Съединените щати се случват при хора, които не са били ваксинирани. Но има доказателства, че ваксините са по-малко ефективни при хора с нарушена имунна система, включително в напреднала възраст.

За ваксинирани и здрави хора има шанс, че ако се заразят с COVID-19, ще получат само асимптоматично или леко заболяване, каза д-р Грегъри Полша, експерт по инфекциозни заболявания в клиниката Mayo.

Но те могат да го предадат на членове на семейството и други, които може да нямат такъв късмет“, каза Полша. „Трябва да бъдем ваксинирани и маскирани, в противен случай за четвърти път ще изтърпим нов прилив и от това ще излязат по-лоши варианти.“

„Като горски пожар“

Степента на тежко заболяване, особено в региони, където ваксинациите са ниски, отново натоварва здравните работници на първа линия на пандемията.

Това е като горски пожар, това не е тлеещ лагерен огън. Той е с огромни пламъци в момента“, каза д-р Мишел Барон, старши медицински директор по превенция и контрол на инфекциите в UCHealth в Колорадо.

Изследвания от Китай показват, че вариантът Delta се възпроизвежда много по-бързо и генерира 1000 пъти повече вирус в организма в сравнение с първоначалния щам и подчертава най-голямата опасност от тази нова вълна, каза Барън. „Но е трудно да се каже дали са по-болни поради варианта Delta, или така или иначе биха били по-болни“, каза тя.

Други лекари казват, че пациентите, заразени с Delta, изглежда се разболяват по-бързо и в някои случаи с по-тежки симптоми от тези, които са лекували по-рано по време на пандемията.

Виждаме все повече пациенти, които се нуждаят от кислород по-рано“, каза д-р Бенджамин Барлоу, главен лекар в American Family Care, верига от спешни клиники в 28 държави.

В своята клиника в Бирмингам, Алабама, Барлоу каза, че около 20% от пациентите са с положителен тест за COVID-19, в сравнение с 2-3% преди няколко седмици. По това време пациентите се оценяват за потенциален прием в болница и кислородна подкрепа.

Дейвид Монтефиори, директор на Лабораторията за изследване и развитие на ваксини срещу СПИН в Университетския медицински център на Дюк, казва, че вариантът Delta е по-заразен и води до по-бързо начало на заболяването – особено при неваксинираните.

„Честно казано, от този вариант, който е малко по-тежък, идва сериозността“, каза Монтефиори в уеб предаване миналата седмица. „Не просто е по-лесно да се предаде, това те прави по-болен.“

Подкрепи Economic.bg