МВФ предупреждава за негативния ефект от световната търговска война

Институцията смята, че вносните мита ще увредят световната икономика

МВФ предупреждава за негативния ефект от световната търговска война
1428 ~ 2 мин. четене
Международният валутен фонд (МВФ) предупреди световните лидери, че вносните мита, които икономиките си налагат една на друга, ще навредят на глобалния растеж. Предупреждението идва само ден, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши да въведе наказателни тарифи върху всички стоки, внасяни от Китай.

Ръководителят на МВФ Кристин Лагард каза, че по време на срещата на финансовите министри и централните банкери от държавите от Г-20 в Буенос Айрес този уикенд ще представи доклад с подробно описание на въздействието на вече обявените ограничения върху световната търговия.

„Той със сигурност показва влиянието, което би могло да имат митата върху брутния вътрешен продукт (БВП), който в най-лошия случай, при сегашните мерки ... е в диапазона от 0.5% от БВП в световен мащаб“, каза Лагард на съвместна пресконференция с аржентинския министър на финансите Никола Духовне.
В обобщената информация, подготвена за министрите от Г-20, МВФ съобщава, че глобалният растеж може да достигне пик от 3.9% през 2018 и 2019 г., а рискове са се увеличили поради нарастващия търговски конфликт.

Предупреждението ѝ идва скоро, след като министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин заяви пред репортери в аржентинската столица, че все още няма макроикономически ефект върху най-голямата икономика в света.

Срещата през уикенда в Буенос Айрес се случи заради драматичното ескалиране на реториката между Китай и САЩ. В петък Тръмп заплаши да наложи вносни мита върху всички китайски стоки, внасяни в Америка, които се оценяват на около 500 млрд. лв. годишно.

Мнучин ще се опита да събере съюзниците си в Г-7 и да ги убеди да се присъединят към САЩ в желанието им да предприемат по-агресивни действия срещу Пекин. Те обаче може да не са склонни да сътрудничат, тъй като Съединените щати въведоха наказателни тарифи върху вноса на стомана и алуминий от държавите членки в Европейския съюз, както и от Канада.

Последната финансова среща на Г-20 в Буенос Айрес в края на март приключи без твърдо съгласие на министрите относно търговската политика, с изключение на ангажимента за „по-нататъшен диалог“.

Германският финансов министър Олаф Шолц заяви, че ще използва сегашната среща, за да се застъпи за система за търговия, основана на правила, но очакванията му са ниски. „Не очаквам осезаем напредък по време на срещата“, заяви Шолц пред репортери в самолета в Буенос Айрес, цитиран от Reuters.
Подкрепи Economic.bg