МВФ приветства банката за развитие на Китай

По време на визитата си в Пекин, Кристин Лагард изказа положително мнение за китайските икономически реформи

МВФ приветства банката за развитие на Китай
216 ~ 1 мин. четене
Автор: Илия Лазаров

Изпълнителният директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард заяви, че приветства създаването на Азиатска банка за инфраструктурни инвестиции (АИИБ) най-актуалната институция в международната икономика напоследък. Банката предизвика разнопосочни реакции – тя получи подкрепа от Европа и скептицизъм от Вашингтон, предаде AFP.

Лагард направи този коментар в края на 5-дневната си визита в Китай, след като няколко големи европейски страни обявиха намерението си да участват в ръководената от Пекин институция.

Действията на Великобритания, Германия, Франция, Италия и други са предизвикали недоумение в САЩ и Япония, които ръководят съответно Световната банка и базираната в Манила Азиатска банка за развитие. Някои виждат новата банка като конкурент на двете институции.

В изявление, публикувано след срещата й с китайския премиер Ли Къцян, Лагард приветства „впечатляващите усилия“ на Пекин за реформа в различни области, включително борба с корупцията, контрол на замърсяването и „насърчаване на все по-голяма ангажираност със света“. „Приветствам различните инициативи на Китай в тази област, включително чрез новосъздадената Азиатска банка за инфраструктурни инвестиции“, каза тя.

Лагард обяви в неделя, че МВФ „ще се радва“ да си сътрудничи с новата банка, съобщи официалната новинарска агенция на Китай.

Управляващият директор на Световната банка Сри Муляни също приветства АИИБ, заявявайки: „Всяка нова инициатива, която ще мобилизира средства, за да запълни недостига на инфраструктура, със сигурност е добре дошла“.

Коментари: 0