Мъск детронира Безос и вече е най-богатият човек на света

Според Bloomberg Billionaire Index

Мъск детронира Безос и вече е най-богатият човек на света

Снимка: БТА

Илон Мъск, основателят на Tesla и SpaceX, вече е най-богатият човек на планетата, предава Bloomberg. Рокадата стана непосредствено след отварянето на фондовата борса в четвъртък и последвалия бърз близо 5-процентен скок в цената на акциите на производителя на електрически автомобили.

В резултат на това нейният основател успя да задмине по богатство директора на Amazon Джеф Безос в Bloomberg Billionaire Index, класация на 500-те най-състоятелни хора в света.

Нетното богатство на родения в Южна Африка Мъск скочи до 188.5 млрд. долара още в 10:15 ч. нюйоркско време.

По-известни с Tesla и Amazon зад гърба си, Мъск и Безос се конкурират пряко в космическата индустрия. Първият развива все по-успешната компания SpaceX, а вторият е собственик на друг от новите големи играчи на този пазар – Blue Origin.

Оглавяването на класацията по богатство на Bloomberg ознаменува необикновени 12 месеца за Илон Мъск. През изминалата година неговото богатство набъбна с над 150 милиарда долара, което е може би най-бързото нарастване в историята досега. Причина за бума са добрите резултати на Tesla, чиито акции поскъпнаха със 743% през този период.

Коментари: 0