Мъск се подигра на „бедния“ Безос

Богатството на основателя на SpaceX се е увеличило с над 10 млрд. долара миналата седмица

Мъск се подигра на „бедния“ Безос

Снимка: БТА/Колаж

5324 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Изпълнителният директор на Tesla и SpaceX Илон Мъск увеличи преднината си пред основателя на Amazon Джеф Безос по отношение на притежаваните активи. Към момента личното състояние на най-заможния човек в света се равнява на около 222 млрд. долара, според Bloomberg Billionaires Index. Богатството му се е увеличило с над 10 млрд. долара миналата седмица след вторичната продажба на акции, която оцени космическата компания SpaceX на повече от 100 млрд. долара.

Безос от своя страна е „обеднял“ с 2 млрд. долара миналата седмица и личното му състояние се равнява на 191.6 млрд. долара. По този повод Мъск отговори на туит на Безос със сребърен медал, символизиращ второто място.

Мъск натрупа богатството си благодарение на мажоритарния си дял в SpaceX и на акциите си в Tesla, които поскъпнаха значително. Индексът на Bloomberg показва, че той е натрупал допълнителни 8.6 млрд. долара от затварянето на търговията в петък.

Акциите на Tesla се покачват в последните месеци, като на годишна база са с 13% нагоре, което обаче е далеч от скока с над 700% през 2020 г. За изминалата година Мъск не е взел заплата от автомобилния производител според изявление на компанията, но през годината е получил опции за акции, сега на стойност 22 млрд. долара.

Мъск и Безос – двамата най-богати хора на планетата – са в дългогодишно съперничество. Те участват в милиардерска космическа надпревара – Мъск със SpaceX, а Безос със своята Blue Origin.

Доклад на ProPublica от юни установи, че някои милиардери, включително Илон Мъск, Бил Гейтс и Джеф Безос, плащат минимален данък върху доходите си в сравнение с огромното мнозинство от американците, въпреки значително си богатство. Нищо от разкритото в доклада обаче не говори за незаконни похвати. 

Подкрепи Economic.bg