„Заразата“ Evergrande вече се разраства на глобалния имотен пазар

Много други китайски имотни компании са пред фалит, а инвеститори по целия свят губят пари

„Заразата“ Evergrande вече се разраства на глобалния имотен пазар

Снимка: БТА

28115 ~ 3 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

„Китайският Lehman Brothers“

Китайските фирми за недвижими имоти поемат тежки удари заради изпадналия в практически фалит имотен гигант Evergrande Group. Предприемачът пропусна трето облигационно плащане днес и вече се мисли за обявяване в несъстоятелност, пише Reuters.

Вълна от строителни фирми също са изправени пред крайни срокове за плащане преди края на годината и тъй като съдбата на Evergrande изглежда все по-мрачна, те се опасяват, че кризата ще се разпростре много по-далеч.

Притежателите на облигации на гиганта все още не са получили купонни плащания на стойност почти 150 млн. долара, които станаха дължими в понеделник. Това не беше голяма изненада, тъй като през последните седмици фирмата пропусна две други плащания.

Evergrande продължава да мълчи относно състоянието си и сега пазарите отброяват дните до крайния срок (18 или 19 октомври), когато се очаква компанията да бъде официално обявена в несъстоятелност.

Сега положението е доста сериозно и изглежда, че процесът ще бъде дълъг и труден“, каза Питър Кислер, мениджър на базирания в Лондон фонд Trium Capital.

„Не виждам възстановяването да е особено високо“, каза той, имайки предвид какво биха получили притежателите на облигации на Evergrande, ако компанията се разпадне. „Мисля, че 20 цента (за всеки долар от първоначалната номинална стойност на облигациите) са повече или по-малко справедливи.“

Но проблемите вече се разпространиха далеч отвъд Evergrande.

Конкурентът му със среден размер Fantasia също пропусна плащане, а Modern Land и Sinic Holdings се опитват да отложат крайните срокове, които все още най-вероятно ще бъдат класифицирани като неизпълнени от основните рейтингови агенции.

Приближаващи крайни срокове

Данните на Refinitiv показват, че падежиращите облигации на китайски предприемачи на стойност най-малко 92.3 млрд. долара ще падежират догодина.

Анализаторът Химаншу Порвал от EM Corporate Credit обяви ключовите дати и плащания през тази година:

  • 15 октомври - Shimao 820 милиона долара;
  • 15 октомври - Xinyuan 229 милиона долара;
  • 18 октомври - Sinic 244 милиона долара;
  • 27 октомври - Seazen Holdings 100 милиона долара;
  • 8 ноември - Central China Real Estate 400 милиона долара;
  • 18 ноември - Agile 200 милиона долара;
  • 18 ноември - Zhenro 200 милиона долара;
  • 3 декември - Ronshine China 150 милиона долара;
  • 7 декември - Kaisa 400 милиона долара;
  • 17 декември - Fantasia 249 милиона долара.

Китайският имотен сектор, на стойност 5 трлн. долара, представлява около една четвърт от китайската икономика и често е основен фактор при определянето на политиката в Пекин.

Виждаме още неизпълнения, ако проблемът с ликвидността не се подобри значително“, се казва в бележка на брокерската фирма CGS-CIMB. Те добавят, че предприемачите с по-ниски кредитни рейтинги ще имат много големи трудности да рефинансират дълговете си.

Данните от Шанхайската фондова борса показват, че петте най-губещи сред борсово търгуваните облигации в сутрешните сделки са емитирани от имотни фирми, пише Reuters.

Доларовите облигации на Modern Land, дължими за изплащане през 2023 г., се понижиха с 25% до 32.25 цента за долар, докато Kaisa Group, която беше първият китайски предприемач, който не изпълни задълженията си през 2015 г., и Greenland Holdings, която иска да построи най-високата жилищна сграда в Западна Европа, са свидетели на масови разпродажби.

Но не навсякъде е едно и също положението. Дължимата облигация на Sinic през 2022 г. поскъпна с 12% до 19.35 цента, но въпреки това доходността по облигацията е над 1380%. Някои от облигациите на Central China Real Estate, дължими през следващия месец, също се повишиха.

Modern Land, чиито акции спаднаха с над 3% до ново дъно във вторник, помоли в понеделник притежателите на облигации да отложат с три месеца дължимото погасяване, а Sinic заяви, че вероятно следващата седмица ще изпадне в несъстоятелност.

Широко разпространяване на „заразата“

Пазарните индикатори също показват как „заразата“ бавно се разпространява към други пазари с висока доходност в развиващия се свят.

Kisler подчерта, че повечето компании от развиващите се пазари, чиято доходност вече е била около 10%, са били засегнати и дори по-рисковите суверенни пазари, като Еквадор, може да понесат някакъв удар.

Подкрепи Economic.bg