Мъск: Tesla вече не е в смъртна опасност и след 5 години ще е още по-скъпа

Поскъпването с 400% на акциите на компанията събуди тревоги за пазарен балон

Мъск: Tesla вече не е в смъртна опасност и след 5 години ще е още по-скъпа

Снимка: БТА

Tesla, чиито акции поскъпнаха с над 400% през тази година, може и да е надценена към днешна дата, но след пет години компанията „ще струва повече“. Това прогнозира нейният основател и изпълнителен директор Илон Мъск в интервю за подкаст на New York Times.

„Вече казах, че цените на акциите са високи и това беше доста преди сегашното ниво. Но също така, ако ме питате дали мисля, че Tesla ще струва повече от това след пет години, мисля, че отговорът е да“, коментира той.

През май Мъск написа в Twitter, че цената на акциите на Tesla е „твърде висока“ – коментар, който бързо доведе до 12% спад още в същия ден. Въпреки това от момента, в който той направи тази забележка, книжата поскъпнаха с почти 200%.

Коментирайки състоянието на Tesla, Мъск посочи, че в този момента тя „не е в смъртна опасност, както беше, да речем, преди три години“. Стабилизирането на компанията по думите му е станало възможно благодарение на повишаването на обема на производството и наличието на устойчив положителен свободен паричен поток. Според него това е истинското постижение.

Tesla трябва да се измерва с годините, през които ускоряваме появата на устойчива енергия“, посочи още Мъск.

По време на „Деня на батерията“ миналата седмица Мъск потвърди, че Tesla произвежда собствени акумулаторни клетки в своя завод във Фремонт, Калифорния, и прогнозира, че компанията ще може да направи самоуправляващ се автомобил за 25 000 долара в рамките на три години.

Коментари: 0