МЗХГ разработва дигитален баркод за винопроизводителите

Проектът ще се реализира в рамките на подписано споразумение с Международната асоциация по лозата и виното

МЗХГ разработва дигитален баркод за винопроизводителите

Снимка: Красимир Свраков

400 ~ 1 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Министерство на земеделието, храните и горите (МЗХГ) разработва дигитален баркод за винопроизводителите. Между 50 и 100 български винарни ще участват в пилотен проект за доброволен стандарт на проследимост и ще бъдат популяризирани по цял свят, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Проектът ще се реализира в рамките на подписано споразумение с Международната асоциация по лозата и виното. Инициативата предвижда създаване на дигитален баркод, който при сканиране да дава подробна информация за продукта – като сорт грозде, регион на отглеждане и температура, място на бутилиране и други“, каза зам.-министърът на Явор Гечев .

Той участва в дискусия на тема „Тенденциите в туристическия бизнес и новите предпочитания на туристите, насочени към зелени и устойчиви продукти“. МЗХГ ще разработи и серия от доброволни идентификации на традиционни български продукти, които са доказано родни и качествени, с намалени нива на остатъчни пестициди и нитрати.

Плановете предвиждат създаване на стандарт за регионални продукти, произведени до 100 км, в който район да се продават и консумират. Обмислят се и етикети за  пресен продукт, който е откъснат, купен и използван в рамките на три дни, както и за качество, които са екологични, гарантирано изследвани на всяка една от партидите. Проучванията на министерството показват, че има остра нужда от пряка връзка между качествени продукти и гарантирането им като такива, открояване на стоките от местен характер и възможността за консумацията им.

Подкрепи Economic.bg