На 10 декември ще се подпише решението за интерконектора Гърция – България

Следваме принципите на ЕС, за да развием устойчив енергиен пазар в България

На 10 декември ще се подпише решението за интерконектора Гърция – България
180 ~ 2 мин. четене

На 10 декември ще бъде подписано окончателното инвестиционно решение за изграждане на интерконектора Гърция – България. Това заяви министъра на енергетиката Теменужка Петкова в рамките на срещата на върха на Атлантическия съвет в Истанбул.

„Постигнахме споразумение по всички въпроси с нашите гръцки партньори и на 10 декември в София ще бъде подписано окончателното инвестиционно решение за изграждане на междусистемната газова връзка Гърция – България”, обяви министър Петкова по време на дискусията. По думите й страната ни продължава ускорено да работи и по интерконектора със Сърбия, който ще позволи интегриране на пазарите в региона.

По време на срещата специалният пратеник и координатор по международните енергийни въпроси в Държавния департамент на САЩ Амос Хохстейн даде висока оценка за напредъка на българското правителство по реализацията на интерконектора с Гърция.

Тази година основна тема на форума е променящата се геополитка на енергийната сигурност. Участниците в срещата бяха категорични, че енергийната сигурност е елемент както на националната, така и на международната сигурност. За да бъде гарантирана, е необходимо да бъде изградена необходимата енергийна инфраструктура и страните да имат достъп до различни енергийни източници.

„България следва принципите на Енергийния съюз, за да създадем устойчив енергиен пазар в страната и в региона на Югоизточна Европа. Българското правителство продължава да работи по един от основните си приоритети – диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ”. Това каза министър Петкова по време на дискусия за развитието на Енергийния съюз. Според участниците в нея България е от критично значение за енергийната сигурност на региона на Югоизточна Европа.

В рамките на срещата на Атлантическия съвет министър Петкова проведе работна среща с министъра на енергетиката и минната промишленост на Украйна Володомир Демчишин. Обсъдени бяха въпроси от взаимен интерес за енергийния сектор на двете страни.

Подкрепи Economic.bg