На БФБ вече се търгуват най-големите технологични компании

Българските инвеститори могат да купуват и продават дялове в технологичните гиганти Apple, Microsoft, Facebook, IBM, Tesla

На БФБ вече се търгуват най-големите технологични компании

Снимка: Unsplash

4445 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg

Българските инвеститори от днес могат да търгуват директно с акции на известни международни компании чрез новия пазар на Българската фондова борса (БФБ) – BSE International. На него се купуват и продават акциите на световни компании, като Apple, Microsoft, Facebook, IBM, Tesla, Volkswagen, BMW, Daimler AG, JPMorgan Chase, Societe Generale, Visa, MasterCard Incorporated, Deutsche Bank AG, Commerzbank AG, Allianz, Deutsche Lufthansa AG, Airbus, Air France KLM, Boeing, Pfizer, Disney, Netflix, Coca-Cola, McDonald’s и много др.

Търговията с международни компании-сини чипове увеличава инвестиционните инструменти на БФБ. Акциите листнати на BSE International са постоянно котирани от маркет мейкър, което ги прави лесно достъпна и ликвидна инвестиционна възможност за пазарните участници", казва доц. д-р Маню Моравенов, изпълнителен директор на борсата.

Инвеститорите могат да влагат и в борсово търгувани фондове (ETF), които следват движението на индекси като DAX, S&P 500, FTSE All-World, NASDAQ-100, STOXX Europe 600 и др.

Страна по сделките на новия сегмент е TradeGate, която е маркет мейкър по всички регистрирани на пазар BSE International емисии и ще осигурява ликвидност. Същинското прехвърляне на инструментите става в Clearstream Banking S.A., Люксембург между Централен депозитар и TradeGate. Централен депозитар води регистрите на притежателите на финансови инструменти при сделки сключени на БФБ. Времетраенето на търговските сесии не се променя.

Новият пазар на БФБ се появява благодарение на технологията за търговия на Deutsche Börse и нейната международна клиентска мрежа. Като глобален доставчик на пазарна инфраструктура, Deutsche Börse е едновременно технологичен партньор за други борси, а също така предлага на клиентите широка мрежа, която да ги подкрепя в техните проекти за развитие.

„Точно както направихме в случая за Българската фондова борса, ние подкрепяме нашите партньори в изпълнението на проекти чрез предоставяне не само на услуги, но и на експерти от нашата мрежа, и чрез поемане на централната координация на проектите от техническа страна“, казва Алексей Ройтбург, архитект на решения за партньорски борси на Deutsche Börse Group.

БФБ използва търговските платформи на Deutsche Börse от 2008 г., а модерната T7 от 2019 г.

Подкрепи Economic.bg