За финал Тръмп готви капан за два китайски технологични гиганта

Alibaba и Tencent може да влязат в „черния“ списък на САЩ

За финал Тръмп готви капан за два китайски технологични гиганта

Снимка: БТА

3185 ~ 1 мин. четене

Администрацията на Доналд Тръмп обмисля да добави технологичните гиганти Alibaba и Tencent към забранителния си „черен“ списък от фирми, твърдят двама запознати, цитирани от Reuters. Влизането в него означава строи рестрикции и силно ограничаване на възможностите за бизнес с американските играчи.

Атака срещу двете най-ценни азиатски компании ще бъде най-драматичната стъпка на президента на САЩ Доналд Тръмп в битката му срещу китайските играчи. По време на своя мандат той взе под прицел не една компания от азиатската страна, като може би най-силните удари понесоха Huawei и TikTok.

В края на управлението си държавният глава сякаш иска допълнително да циментира твърдата политика срещу Пекин. Преди ден той издаде изпълнителна заповед за забрана на транзакции с няколко други приложения. Според анализатори действията му са своеобразен капан за неговия наследник Джо Байдън.

Плановете за актуализация на „черния“ списък все още не са финализирани, но явно се обсъжда добавянето на нови играчи. Вкарването на Huawei в него например постави технологичния гигант на колене – в резултат на това някои от най-актуалните прогнози чертаят драстичния му срив на мобилния пазар през 2021 г.

Подкрепи Economic.bg