На гости в Белия дом на Труман

Хари Труман е използвал малкия Бял дом както за работа, така и за уединение

На гости в Белия дом на Труман

Снимка: @TrumanKeyWest

3284 ~ 2 мин. четене
Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

От 1890 г. малкият Бял дом на американския президент Хари Труман оставя своя отпечатък върху световната историята. И до днес той е запазен такъв, какъвто го е оставил собственикът. Репортер на Economic.bg посети емблематичната сграда, превърната в исторически музей. Там можете да видите бюрото, на което американският лидер е ковал бъдещето на САЩ преди близо век. 


Преди да се превърне в малкия Бял дом имотът е бил използван от военноморските офицери. Построен е през 1890 г., а десетилетия по-късно привлича вниманието на американските президенти Уилям Тафт, Хари Труман, Дуайт Айзенхауер, Джон Кенеди, Джими Картър и Бил Клинтън. С политически цели сградата е използвана последно през 2001 г. 


Резиденцията е разположена на остров Кий Уест, Флорида, който, за разлика от останалата част от САЩ, спада към влажните тропици, където зимата американският президент се е наслаждавал на по-мекото време.  Имотът впечатлява със зелените си площи и автентичност. Разходката из запазените помещения може да се приема като близка среща с историята. Днес във втория Бял дом се организират туристически обиколки, които посетителите определят като вълнуващи и запомнящи се. Те споделят, че мястото е като машина на времето – забравят за реалността и се потапят в един отминал период. Според данни на екскурзовода в историческия музей, Труман е посетил мястото за първи път през зимата на 1946 г. Тогава се е нуждаел от кратка почивка, но се влюбва в къщата и прекарва в нея общо 175 дни от мандата си.  


Между 1946 и 1952 г. Труман използва къщата като резиденция и функциониращ втори Бял дом. Там са се писали законите на Америка и ежедневно са се извършвали визити на най-различни официални представители на правителството. Тук президентът работи по важни казуси като плана "Маршал" за възстановяването на Европа, палестинския въпрос, гражданските права и трудовите вълнения, промените във външната политика и отговора на Америка относно "Студената война".


В наши дни посетителите имат възможност да се докоснат до живота на Труман и семейството му и да почувстват обстановката в малкия Бял дом. Той е обзаведен от президента, съпругата му Бет и дъщеря им Маргарет и до днес остава автентичен.


Въпреки че Труман умира 1972 г., а първата дама доста преди това, телефонът на бюрото, светещата лампа в спалнята на съпрузите и пианото, върху което има свежи цветя, предават усещането, че домът все още се обитава. 


Последно там, в малкия Бял дом, през 2001 г. държавният секретар Колин Пауъл и водещите лидери провеждат международна среща на върха. На нея се водят преговори между президентите на Армения и Азербайджан.


Обиколката беше около 45 минути, през които къщата в Кий Уест ни даде поглед върху американската история – такава, каквато я гради Хари Труман. 

Коментари: 0