На имотния пазар вече има индикации за забавяне

Промените в сектора се обуславят и от спада на издадени разрешителни за жилищни сгради

На имотния пазар вече има индикации за забавяне

Снимка: Economic.bg

Автор: Вероника Тонева
Пазарът на имоти в България се променя, засега данните и експертите говорят за "нормализиране", но вероятно съвсем скоро ще станем свидетели и на понижение при цените. Първият ясен сигнал за промените в сектора се видяха днес от данните за издадените разрешителни за строеж на нови сгради. По данни на НСИ за второто тримесечие на тази година те са намалели с 10% спрямо същия период на миналата година.

Издадените разрешителни са най-ранният индикатор за развитието на жилищния пазар, като реално те ще се материализират в жилищни сгради след 18-24 месеца. При административните сгради също наблюдаваме спад спрямо 2017 г. – издадените разрешителни за строеж са с 20% по-малко.

Обяснението на експерти от имотните агенции е, че едно разрешително за строеж се издава доста месеци и много често фирмите не успяват да подготвят навреме документите по проектите си. Според представителите на строителните компании обаче това е здравословна ситуация, при която заради регулациите на пазара остават по-малко, но по-качествени строители.
Понижение на цените?
Анализаторите от имотната агенция „Явлена“ прогнозират понижение на цените на жилищните имоти в столицата, както и забавяне на темпа на броя на сделки на пазара. Причината, която изтъкват е, че има купувачи, но те много внимателно избират и не купуват на всяка цена, за разлика от ситуацията през 2008 г., когато наблюдавахме бум в инвестициите в имоти. Около 70% от пазара в момента е за задоволяване на жилищни нужди, а останалите 30% - за инвестиции. 
Агенцията базира своя анализ и върху поведението на продавачите – те са склонни да продават, но и да правят бързи корекции по цените. "Пазарът на имоти обаче е презадоволен след масовото строителство през последните години, което неминуемо оказва влияние върху цените. Освен това част от инвеститорите в момента имат доста високи очаквания за цените", коментира пред Economic.bg Младен Митов, финансов анализатор в „Явлена“.
За периода 2014 – 2018 г. средната цена на имот се е увеличила със 7.5%. Това е много по-малко в сравнение с увеличаването в цените преди финансовата криза. За периода 2005 - 2008 г. цените на жилищата са поскъпвали с 24% средногодишно. През първото шестмесечие на 2014 г. средната цена на жилищна площ в София е с над 32% по-ниска от пиковата стойност през същия период на 2008 г. За първата половин година на 2018 г. цената е с 14% под средната отпреди 10 години.
Саморегулация в сектора
Наблюдават се и положителни процеси в имотния сектор. Налице е саморегулация, категорични са анализаторите от „Явлена“. Инвеститорите си правят сметка къде и какво да строят и са доста по-предпазливи. По този начин пазарът става по-истински и секторът ще се стабилизира.

Съветът на имотната агенция е и купувачите и инвеститорите да бъдат по-разумни, а не с очакванията през 2008 г. Прогнозите до края на годината са за успокояване на пазара, който да откликва на икономическите условия у нас. 
Коментари: 0