Държавата трябва да се справи със сивия бизнес

Недопустимо е управляващите и обществото да бъдат изнудвани от малки групи хора, заяви Кирил Домусчиев

Държавата трябва да се справи със сивия бизнес

Снимка: Стоян Йотов

3689 ~ 3 мин. четене

Държавата трябва се справи със сивия бизнес и да не допуска да бъде изнудвана от малки групи хора, които защитават частни интереси, често в ущърб на обществото. Това заяви председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Кирил Домусчиев пред в. „Стандарт“.

„Не може някакви си 30-40, или стотина души, се събират и да блокират Орлов мост или някое друго важно кръстовище в столицата. А правителството веднага трябва да отстъпи, защото, в противен случай, ако реши да изпрати полиция, ще избухне революция. Лично аз не знам друга такава държава, в която всеки със стотина „съмишленици“ (доста често повечето от тези хора са платени), да вдига шум и да спъва реформи, законопроекти“, посочи Домусчиев.

Председателят на КРИБ отбеляза твърде голямото влияние на различни неправителствени организации, които изнудват държавата и обществото с цел собствена изгода. Много от тях са свързани с депутати и обслужват частни интереси.

Той коментира проблемите в алкохолната индустрия и законовите промени с т.нар. „селски казани“, които предизвикаха сериозни спорове в публичното пространство.

„Казан с обем 1000 литра си е един малък завод, а става дума за хиляди казани, което е огромна незаконна индустрия. Индустрия, която изкупува около половината от произведеното грозде, около 200 хил. тона, както и над 100 хил. тона плодове – и това е категорично доказано“, обясни Домусчиев.  

Той цитира данни на Министерството на финансите, според които за преработения от тези огромни количества плодове алкохол, т. нар. казанджии, които са над 1570, са внесли в бюджета за 2015 г. общо 728 хил. лв. акциз, което е едва 0,4% от общия акциз от алкохол. Средно на месец всеки казан внася в хазната само 39 лв. акциз (1,27 лв. на ден) и произвежда по 15 л ракия (по 0,5 л на ден). Срещу това през 2015 г. лицензираните производители са внесли в бюджета общо 201 млн. лв.

Според Домусчиев продукцията на т.нар. селски казани е не само нелегална, но и опасна за здравето на потребителите. Той напомни случая в Якоруда, където 7 човека починаха след употреба на „домашна“ ракия.

„На нито един човек в България не му е отнето правото да си свари 30-те, 40-те или дори 100-те литра ракия. Заплахите, че българинът щял да остане без домашна ракия, са пълна глупост. Законовите ограничения, които бяха въведени с цел да се намали незаконното производство, са насочени основно към намаляване обемите на инсталациите за дестилиране“, категоричен бе Домусчиев.

Според бизнесмена част от управляващата коалиция изнудва премиера Борисов и ГЕРБ с цел да запази статуквото и да защити сивия бизнес в алкохолната индустрия. Домусчиев се усъмни дали тази протекция е безкористна.

Той предупреди, че ако правителството се поддаде на исканията на сивия сектор, легалният бизнес може да организира контрапротест и дори да вземе по-сериозни мерки.

„Като председател на КРИБ заявявам категорично, че ако управляващите отстъпят и казанджиите получат привилегии, ще предложа депутатите от управляващата коалиция да внесат законодателни промени, с което да освободят от данъци и акциз и легалните производители на ракия. Защо едни трябва да плащат, а други – не?“, категоричен бе Домусчиев.

Той се усъмни в собствеността на казаните. „Много казани са собственост на един и същи човек. Е, ако един човек притежава 15-20 казана по 1000 литра – това си цял завод, по-голям от „Вини Сливен“, възмутен бе председателят на КРИБ.

Домусчиев отбеляза успеха на националната кампания „Бизнес на светло за по-добро бъдеще!“, проведена от КРИБ и КНСБ, която е довела до реформи в различни сектори на икономиката. 

Коментари: 0