На Земята е имало живот преди 3.5 млрд. години, установиха учени

Така се слага край на 20-годишен спор сред научната общност

На Земята е имало живот преди 3.5 млрд. години, установиха учени

Снимка: University of Wisconsin

За човечеството е трудно да има поглед далеч назад в историята на планетата Земя, тъй като то е нов вид, датиращ от около 3 млн. години. Въпреки че може да се чувстваме като стар вид, реалността е, че хората са се появили всъщност едва скоро. Първите форми на живот са съществували далеч преди появата ни, а учени сега потвърдиха, че животът на Земята датира от около 3.5 млрд. години.

От повече от 20 години има спор в научната общност относно най-стария фосил, откриван някога. Палеонтолозите най-накрая в понеделник сложиха край на дебата с ново изследване, публикувано в Proceedings of the National Academy of Sciences. Проучването е използвало най-новите технологии досега и най-древните намерени останки, за да потвърди, че бактериите и микробите са съществували преди почти 3.5 млрд. години. Вероятно те са съществували без наличие на кислород.

Изследването е използвало за свои обекти вече несъществуващи бактерии и микроби, открити през 1982 г. в Apex Chert – скално образувание в Западна Австралия.

Коментари: 0