Българските власти са поискали от Facebook данни за четири пъти повече профили

Това сочат данните в традиционния доклад на социалната мрежа за прозрачността за първото полугодие на 2017 г.

Българските власти са поискали от Facebook данни за четири пъти повече профили

Снимка: Pexels

2774 ~ 2 мин. четене
През първите шест месеца на 2017 г. българските власти са отправили към Facebook 14 иска за общо 16 потребители. Един от тях е бил категоризиран като „спешен“, а останалите са били във връзка със съдебни процеси. Това сочат данните в традиционния доклад за прозрачността, който социалната мрежа изготвя за девета поредна година.

Според тях Facebook е подала информация до държавата относно „спешния“ иск, а за останалите е съдействала в 53.69%, или в 7 от случаите. 

Също така социалната мрежа е отговорила на 7 искания за архивиране на документи във връзка с наказателни разследвания за период от 90 дни до получаването на официално юридическо искане. Става дума за 7 иска за общо 23 потребителски профили.

Така на практика българските власти са потърсили информация от социалната мрежа за общо 39 потребителски профила. Любопитно е, че толкова е броят на акаунтите, за които са отправени искове през цялата 2016 г. 

За сравнение през същия период на миналата година са били отправени 6 иска за профилите на 10 потребители, сочи справка на Economic.bg. Тогава Facebook е удовлетворила половината от подадените от властите заявки. За периода не е имало нито един „спешен случай“, нито необходимост от архивиране на документи. 

За предходните 6 месеца пък (от юли до декември 2016 г.) властите са отправили 14 иска за 20 потребители. Две от тях са били „спешни“., като тогава са били удовлетворени общо 64.29% (9 на брой) от случаите. Също така са били архивирани данни за 5 искания за общо 9 потребителски профила. 

Докладът на Facebook бе публикуван на 18 декември, като тази година за първи път той отразява не само правителствените искове, но и такива на носители на права, свързани с интелектуална собственост (авторско право, търговска марка, фалшифициране). Според компанията това е „важна стъпка към по-откритото и ясно поведение за това как защитаваме хората и фирмите, които ползват нашите услуги“. 

Данните сочат, че през първата половина на 2017 г. Facebook е получила 224 464 докладвания за нередности, свързани с авторски права в социалната мрежа, 41 854 за търговски марки и 14 279 за фалшификации. 

Що се отнася до правителствените искове, базирани на местните закони, през периода от януари до юни 2017 г. в световен мащаб те са нараснали с 21% в сравнение с втората половина на 2016 г. – от 64 279 на 78 890 на брой. 
Подкрепи Economic.bg