Земеделци блокираха пътя София – Варна

От бранша настояват сектор „Земеделие“ да бъде включен в актуализацията на бюджета

Земеделци блокираха пътя София – Варна

Снимка: Красимир Свраков

828 ~ 2 мин. четене
Мариана Климентиева Автор: Мариана Климентиева

Земеделски стопани блокираха главния път София – Варна в района а на село Шереметя. Те изляха мляко на пътя и хвърлиха плодове и зеленчуци. Протестиращите запалиха няколко чувала с вълна. Причината за недоволството на фермерите от няколко браншови организации в земеделието е проектът за актуализация на държавния бюджет. В него липсва сектор "Селско стопанство" въпреки поисканите 110 млн. лв. от ресорното ведомство.

Бойко Синапов от „Обединени български животновъди“ обясни за Economic.bg какви са исканията на земеделските стопани. „Имаме подкрепа от всички сектори в земеделието. В бранша проблемите са много. Но основното ни искане е да бъдем включени в актуализацията на бюджета. Ако това не се случи, ние просто приключваме,“ категоричен е Синапов.

Той предупреди, че ако днес няма реакция от страна на правителството, на 9 септември фермерите ще протестират пред парламента.

Ако не бъдем чути от тези измислени управляващи, сме обявили голям протест в София на 9 септември. Хората са отчаяни и са готови на всичко. Няма връщане назад. Трябва да е ясно на всички. Политическите циркове, които наблюдаваме в последно време, трябва да бъдат прекратени. За всичко друго се говори в сегашния парламент, но никой не се сети да каже какво се случва със сектор земеделие“, обясни Синапов.

Според думите му вече има много фалити в бранша. „За съжаление тези стопанства са създадени с много труд. Сега фалират заради безхаберието на една политическа шайка. Ликвидират се масово животни и овощни градини. Продукцията не се изкупува. Проблемите са много. Твърдо сме решени да отстояваме интересите си,“ закани се председателят на "Обединени български животновъди".

Подкрепи Economic.bg