Над 109 законни магазина за канабис отварят в Канада

От 17 октомври Канада ще стане втората страна в света с легален национален пазар за марихуана

Над 109 законни магазина за канабис отварят в Канада

Снимка: Pixabay

На 17 октомври Канада ще стане втората и най-голямата страна в света с легален национален пазар за марихуана. Това е дълбока социална промяна, обещана от канадския премиер Джъстин Трюдо и подхранена от желанието след близо вековна забрана черният пазар да бъде превърнат в регулирана, обложена с данъци система.

Най-малко 109 законни магазина за канабис се очаква да бъдат отворени в цялата страна с население 37 милиона души в сряда, а в бъдеще вероятно ще заработят още много, сочи проучване на Асошиейтед прес в канадските провинции. Засега те ще предлагат изсушени цветове, капсули, тинктури и семена, а идната година се очаква да започнат продажбите на храни с добавка на марихуана и концентрати.

Федералните данъци ще бъдат 1 долар на грам или 10 %, което е повече, отколкото за други стоки. Една четвърт от тези постъпления ще се прибират от федералните власти, а остатъкът ще връщат на провинциите, които могат да включат собствени надбавки. Потребителите ще плащат и местните данъци върху продажбите.

Някои провинции избраха да управляват собствени магазини, подобно на държавните магазини за алкохол в САЩ, а други дадоха зелена светлина на частните търговци. Повечето разрешават на гражданите да отглеждат до четири растения в домовете си.

Най-населената канадска провинция Онтарио няма да позволи откриването на каквито и да е магазини до април догодина, след като новото консервативно правителство отхвърли плана за държавни магазини в полза на частните. Дотогава единствената законна възможност за снабдяване за гражданите на Онтарио ще бъдат доставките по пощата.

Националният подход на Канада позволи на освободената от оковите индустрия да използва банкови услуги, да прави доставки на канабис между отделните провинции, да обработва онлайн поръчки, да използва пощенски доставки и да привлича инвестиции за милиарди. 

Тази позиция е в контраст с подхода на САЩ, където федералното правителство поставя марихуаната извън закона, докато повечето щати разрешават употребата й за медицински или развлекателни цели от хора над 21-годишна възраст. 

Уругвай започна законни продажби миналата година след няколкогодишно планиране. Около 25 държави вече са легализирали медицинската употреба на марихуаната или са декриминализирали притежаването на малки количества. Някои от тях, сред които Мексико, се изразили интерес към регулирането на употребата за развлекателни цели. 
Коментари: 0