Над $13 млрд. ще струва петролният разлив на BP

Щатски районен съд реши колко ще струва екологичната катастрофа в Мексиканския залив

Над $13 млрд. ще струва петролният разлив на BP

Федерален съдия взе решение в четвъртък, според което BP ще трябва да заплати по-голяма санкция от предварително планираната за експлозията в Мексиканския залив през 2010г., която доведе до много сериозна екологична катастрофа в района. Решението гласи, че щетите евентуално могат да струват на базираната в Лондон петролна компания повече от 13 млрд. щатски долара, съобщава The Guardian днес.

Районният американски съдия Карл Барбиър постанови, че 3.19 млн. барела суров петрол са били изхвърлени в залива след експлозията на стенда на BP – Makondo well. Броят е значително по-голям от предварително обявената от BP цифра, което означава, че максималната санкция съгласно закона за чистотата на водите може да достигне дори 18 млрд. щатски долара.

Тези санкции трябва да бъдат определени в съдебен процес, който ще бъде проведен на отворени врати във вторник. В досъдебното производство, правителството твърди, че петролния гигант трябва да заплати близо 4300 щатски долара за разсипан барел. Сумата за освобождаване от отговорност според Барбиър трябва да достигне около 13.7 млрд. щатски долара, като той все още не е взел твърдо решение колко точно трябва да заплатят от BP  за разлят барел. От компанията твърдят, че санкциите трябва да бъдат по-ниски от това, което правителството иска, но не се ангажират с предложение за конкретна цифра.

Бабиър е констатирал, че цифрата е по средата между оценката на правителството и тази на BP, което идва повече от година след делото, на което съдията взе решение, че BP са действали с груба небрежност при експлоатацията на офшорната сондажна платформа Deepwater Horizon 2010.

Адвокатите на BP твърдят, че компанията вече е направила разходи в размер на 42млрд. щатски долара, включително 14 млрд. долара за почистване. Според тях съдебното решение за глобата не е от първостепенно значение и то няма как да възпре намеренията на BP за за ефективно и отговорно почистване на замърсените от тях води.

Коментари: 0