Над 20 000 бежанци са влезли в Европа през балканския маршрут

Европа даде на контрабандистите много работа, коментира Тарик Ахмед

Над 20 000 бежанци са влезли в Европа през балканския маршрут
3995 ~ 1 мин. четене

Десетки хиляди нелегални мигранти идват в Европа през балканския маршрут, въпреки че той бе закрит през март тази година, пише The Guardian.

Затварянето на коридора значително намали броя на влизащите в континента бежанци, обаче, според изданието, 24,790 души са влезли в Европа през Сърбия от март насам. За същия период 21 231 бежанци са стигнали в Австрия, което е около една десета от показателя за същия период през 2015 г.

Както беше отбелязано, много хора предпочитат да влязат в Европа през Балканите, а не с ферибот от Турция до гръцките острови, където биват задържани и дълго време проверявани. Значителен брой бежанци плащат на контрабандисти, които ги транспортират до сушата.

"Това е рай за контрабандистите. Европа даде на контрабандистите много работа", - каза Тарик Ахмед, 26-годишен сирийски дърводелец.

Според някои експерти, затварянето на балканския маршрут не бе оправдано: това принуди бежанците да търсят по-опасни маршрути за Европа, което увеличава страданията на хората, нуждаещи се от закрила и грижи, както и създава повече работа за контрабандистите.

Коментари: 0