Над 256 хил. фирми ще получат до 30 лева отстъпка от цената на тока

Над 256 хил. малки и средни фирми ще получат между 15 и 30 лева отстъпка от стойността на всеки изразходван мегаватчас електроенергия

Над 256 хил. фирми ще получат до 30 лева отстъпка от цената на тока

Снимка: БТА

2861 ~ 3 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков
Цена на тока за бизнеса

Над 256 хил. малки и средни фирми ще получат между 15 и 30 лева отстъпка от стойността на всеки изразходван мегаватчас електроенергия, потребена между 1 ноември и 31 януари. Това обяви енергийният министър Андрей Живков по време на съвместен брифинг с председателя на КЕВР Иван Иванов. В зависимост от цените на европейските борси, и ако те се прехвърлят и в България, отстъпката може да бъде и повече от 30 лева.

Подкрепа ще получат небитовите потребители, които от 1 юли бяха извадени на свободния пазар, но не са си избрали доставчик. По закон те са прехвърлени автоматично към доставчик от последна инстанция (трите ЕРП-та), където цените са много по-високи, отколкото ако са избрали търговец на ток.

Голяма част от малките и средни фирми не са намерили търговец и са на доставчик от последна инстанция, където цената е по висока от пазара. От 1 юли насам многократно се мултиплицира ефекта от високите цени и ние ще насочим реални мерки към малките и средни фирми, които не са си намерели търговец“, каза Живков.

Той изнесе статистика, според която  от лятото на тази година на свободния пазар са излезли около 624 хил. фирми. Към този момент на доставчик от последна инстанция са над 256 хил. от тях, което е 41%.

„Това означава, че 41% от небитовите клиенти са на по-висока цена от високите пазарни цени. Мярката, която днес ще обявим, е насочена към тези малки и средни потребители“, каза министърът.

Председателят на КЕВР обясни, че с решение на Комисията от днес е приет проект на изменение на Методиката за определяне на цената на тока при доставчик от последна инстанция. Чрез промяна на формулата, по която се определя тази цена, тя ще бъде намалява между 15 и 30 лева. Тази амплитуда зависи от цената на борсовия ток, която сега представлява 90% от цената при доставчика от крайна инстанция. Останалите 10% идва от цената за небаланс. Тоест колкото по-висока е цената на борсата, толкова по-голяма ще е отстъпката.

Иванов не даде конкретика за методиката и не каза приблизителен процент на отстъпката, защото цените на борсите се менят всеки ден и то с много. Той обясни, че промяната на методиката ще бъде качена за обществено обсъждане, чакат се предложения по нея и някои може да бъдат имплементирани. След това ще се обнародва в Държавен вестник и ще действа от началото на следващия месец.

Но мярката ще е временна и ще действа само три месеца.

По начало европейското законодателство предвижда цената на електрическата енергия от последна инстанция да е най-висока. Тя трябва да има дисциплиниращ ефект върху потребителите. Затова трябва да е за кратък период“, обясни Иванов.

Освен това КЕВР предвижда най-после да започне информационна кампания, каквато липсваше преди настъпването на крайната дата за преминаване на свободния пазар на всички фирми. Единствено някои частни търговци проведоха свои информационни кампании, опитвайки се да привлекат потребители.

Иван Иванов обеща битовите потребители да бъдат защитени от шоково покачване на цените на тока и парното. Той призова журналистите и хората да не слушат анализатори и експерти, които предвещават поскъпвания между 30 и 50% при цената на тока и парното. Въпреки че един от тези анализатори беше представител на самата КЕВР.

КЕВР ще предприеме всички възможни мерки, надявам се да е задно с министъра, за да направим всичко в рамките на възможностите ни да не допуснем прекалено голямо увеличение на цените. Не им вярвайте на прогнозите за 50% увеличение“, каза Иванов.

Той коментира и темата с износа, като отново повтори, че той не може да бъде спрян заради европейските правила. „Износът по начало не може да бъде спрян. Това ще наруши правата за свободно движение на хора, стоки и капитали. Ако търсим легален повод за ограничаване на износа, това може да бъде уважено от ЕК само ако България има недостиг за осигуряване на енергия за собствената си страна. Ние имаме излишък от 2 000 мегаватчаса. Не можем да дадем смислен аргумент за спиране на износа. Който отправя такива съвети, или не познава законодателството, или само иска да провокира с такива несъстоятелни въпроси“, каза председателят на КЕВР.

За обявената миналия месец мярка от 50 лева за всеки мегаватчас за целия бизнес, Иванов повтори, че трябва актуализация на бюджета. Ако такава се случи през декември, 30-те лева от сегашната мярка биха се добавили към 50-те лева от другата.

Подкрепи Economic.bg