Тютюнопроизводителите искат държавна помощ

На 13 октомври се свиква спешен Консултативен съвет, на който ще се обсъжда евентуална подкрепа de minimis

Тютюнопроизводителите искат държавна помощ

Снимка: Pixabay

3530 ~ 1 мин. четене
Мариана Климентиева Автор: Мариана Климентиева

Тютюнопроизводителите настояват за държавна помощ de minimis, а искането ще бъде първата точка от предложенията за дневен ред на Консултативен съвет по тютюна, който ще се проведе на 13 октомври. Това каза за Economic.bg председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите-2010 (НАТ-2010) Цветан Филев.

Както и за останалите сектори в земеделието, сухото и горещо лято на 2021 г. се отрази много негативно на бранша. На национално ниво през 2020 г. общото производство на четирите сорта тютюн, които се отглеждат в България – двете дребнолистни ориенталски групи „Басми“ и „Каба Кулак“ и двете едролистни „Бърлей“ и „Вирджиния“ – излезе около 7500 тона суха тютюнева суровина.

"Тази година ще бъдат добити около 6000 тона тютюн. Точните данни ще станат ясни, когато приключи изкупната кампания през януари 2022 г.", обясни Филев.

Другият проблем на бранша е драстичното увеличаване на цените на енергийните ресурси. Горивата поскъпнаха, цените на торовете и препаратите също скочиха двойно през последните три-четири месеца.

Тези два елемента – ниските добиви и високите цени на ресурсите – са причина да поискаме много спешна среща с министъра на земеделието, храните и горите Христо Бозуков", каза Филев.

Няколко са основните точки от дневния ред Консултативния съвет по тютюна. Акцентът ще бъде намиране на възможност за подпомагане на тютюнопроизводителите  по държавната схема de minimis. „От тази помощ могат да се възползват тютюнопроизводители, които законно фигурират в регистъра на тютюнопроизводителите за 2021 г.

"Ако държавата намери начин да обезщети тютюнопроизводителите, това ще се случи на декар тютюн", обясни председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите.

Подкрепи Economic.bg