Над 50% от продадените нови коли в Норвегия през 2017 г. са електрически

В това число влизат както чистите електромобили, така и хибридните

Над 50% от продадените нови коли в Норвегия през 2017 г. са електрически

Снимка: Pixabay

Повече от половината новорегистрирани коли в Норвегия през 2017 г. са електрически и хибридни, съобщава Reuters. Увеличаването на дела им е благодарение на щедрите субсидии от страна на държавата, която е лидер в стимулирането на екологичните превозни средства за сметка на тези с двигатели с твърди горива. 

Чистите електрически автомобили и тези с хибридна технология общо съставляват 52% от продажбите на нови автомобили в Норвегия през миналата година. За сравнение техният дял през 2016 г. е бил 40%, сочат данните на независимата норвежка пътна федерация (OFV). Това е първият път, когато делът на колите, задвижвани с твърди горива, успява да падне под 50%. 

Никой друг национален пазар не може да се похвали с такова съотношение, обяснява Оиванд Солберг от OFV. 

Забележителният ръст е благодарение на целенасочената държавна политика. Норвегия е свалила почти всички данъци за собствениците на електрически и хибридни коли. Наред с това им предлага безвъзмездна помощ в размер на хиляди долари годишно за безплатен или субсидиран паркинг, зареждане и използване на пътища, тунели и фериботи. 

Още през миналата година Международната агенция по енергетика (MAE) заяви, че Норвегия е далеч по-напред от други страни като Холандия, Швеция, Китай, Франция и Великобритания в продажбите на електрически автомобили.

Най-продаваните коли в страната през миналата година са Volkswagen Golf, BMWi3, Toyota Rav4  и Tesla Model X. Сред тях само този на Tesla е чисто електрически. 

„Норвегия е пример за начина, по който електрическата мобилност може да бъде насърчена чрез интелигентни стимули“, коментира говорител на BMW в Мюнхен, обръщайки внимание че ако те бъдат отменени, „ситуацията вероятно ще е различна“. 
Коментари: 0