Над 80% от българите ще почиват в България, показва изследване

Над 60% ще финансират почивката си с кредит

Над 80% от българите ще почиват в България, показва изследване

Снимка: Красимир Свраков

2045 ~ 1 мин. четене
Автор: Economic.bg

Около 78% от българите вече са резервирали или планират почивката си за лято 2021, а 84% са избрали да почиват в България. Хората започват да преодоляват притесненията от пандемията, а проучване на компанията за потребителски кредити Кеш Кредит показва, че повечето ще се придържат към същия бюджет, който са отделяли за ваканции и преди нея.

До 1500 лв. ще отделят над 90% от взелите участие в анкетата. Около 47% смятат, че тази сума ще бъде достатъчна за почивка на двама, а 31% - за почивка на семейство от трима. Преди пандемията 89% са отделили същия бюджет, което показва, че почти няма разлика във финансовите нагласи на анкетираните за отделени средства за отдих.

62% възнамеряват да изтеглят кредит, за да финансират почивката си, като 23% от тях признават, че финансите не им достигат да спестяват. 37% ще изтеглят заем, за да покрият част от лятната си почивка, а близо 20% ще вземат кредит, ако бъдат изкушени от ексклузивна оферта към екзотична дестинация. За 19.5% изтеглянето на кредит е единственият начин да си позволят да отидат на почивка поради липса на доходи.

Около 37% не са ходили на почивка през 2020 г. заради пандемията, а 27% са почивали често.

Анкетата е проведена през юни 2021 г. и в нея са взели участие 2200 души.

Подкрепи Economic.bg