Над Европа е преминал радиационен облак от Русия или Казахстан

Той е съдържал рутений 106, но не е ясно откъде се е появил

Над Европа е преминал радиационен облак от Русия или Казахстан
10011 ~ 1 мин. четене

Облак с радиационно замърсяване е преминал над Европа в края на септември, сочат данни от френския институт за радиационен контрол IRSN. От института обаче побързаха да отхвърлят, че става въпрос за инцидент с ядрен реактор, коментирайки, че е вероятно да става въпрос за изтичане на радиоактивно вещество от място за обработка на горива или пък от център за радиоактивна медицина.

През последните седмици IRSN и няколко други институции за ядрена безопасност в Европа са измерили високи нива на веществото рутений 106 – радиоактивен нуклид, който не се среща в природата и е продукт от разделяне на атоми в ядрен реактор. Заради краткия си период на полуразпад от около година, той се използва често в ядрената медицина.

В изявлението си IRSN посочва, че не може да определи точно откъде веществото е навлязло в природата, но въз основа на метеорологични модели е много вероятно то да се е появило южно от планинската верига Урал, която се намира между географския регион Урал и река Волга. Това може да означава, че Русия или вероятно Казахстан са вероятните места, откъдето е произлязъл ядреният облак. „Руските власти заявиха, че не знаят за инцидент на тяхна територия”, коментира директорът на IRSN Жан-Марк Перес.

Представители на казахстанския Институт за ядрена физика в град Алмати също са коментирали, че няма ядрени изтичания, регистрирани в Казахстан през септември и октомври. Представители от Казахстанския институт на радиационна сигурност и екология в градчето Курчатов са убедени, че страната няма съоръжения, от които рутений може да попадне във въздуха в резултат на инцидент.

Подкрепи Economic.bg