10 разочароващи забележителности

Защото макар и с огромна популярност, всъщност са по-малки, отколкото очаквате

10 разочароващи забележителности

Снимка: Pixabay

Да, в живота много често се случва да се разочароваме от туристическа дестинация или забележителност.

Често брошурите преувеличават удобствата в хотелите, а приятелите ни се оказват много по-развълнувани в описанията си за дадени места, отколкото се оказва в действителност.

Британският в. Телеграф представя 10 забележителности и туристически атракции, които са толкова малки в действителност, но пък с огромна популярност, което може да ни разочарова.

Вижте подреждането:

1. Стоунхендж

Огромните каменни блокове изглеждат впечатляващи, а и са най-известният мегалитен паметник в света. Намират се в средата на равнината Солсбъри в графство Уилтшър, Кралство Великобритания. И са подредени в кромлех (кръг) с диаметър 100 метра. Знае се, че са проектирани, така че при лятното слънцестоене слънчевите лъчи попадат точно в средата на кръга. Множество хора се събират по това време на годината тук, за да присъстват на този феномен. И това е моментът да осъзнаете, че тези колосални плочи не са толкова колосални, колкото си мислите. Всеки стоящ камък измерва 13 фута (4,1 м) - приблизително комбинираната височина на двама средно високи мъже. Впечатляващо, но не и очарователно.

2. Малката Русалка

Край прочутата статуя на крайбрежната алея Langelinie в Копенхаген се събират хиляди туристи. Русалката е героиня на една от най-популярните приказки на Ханс Кристиан Андерсен. Но когато пристигнат тук, туристите установяват, че русалката е наистина малка. Статуята е с височина около 1,25 метра. Така че дано камерата ви има добър зуум.

3. Манекенът Пис

Най-прочутата забележителност на белгийската столица е фонтан с малко голо пикаещо момче, известно като Манекенът Пис. Бронзовата скулптура, около която се снимат хиляди туристи, е висока едва 61 см.

4. Мона Лиза

Джокондата на Леонардо да Винчи може да е най-известното произведение на изкуството в света и пред нея в Лувъра да се тълпят стотици хора с фотоапарати и телефони, но всъщност ренесансовата картина е с размери 77 на 53 см. Внимавайте как държите селфи стика пред нея, за да не извадите око на някой от останалите туристи.

5. Сфинксът

Сфинксът, който пази  пирамидите в Гиза, е изсечен от варовика на древен Египет в чест на фараоните - боговете, ръководели тази ранна цивилизация. Те създали фигура с огромни размери и великолепие, полу-човек, полу-лъв, за да вдъхват страхопочитание и отдаденост през вековете. Но Сфинксът е сравнително малък в сравнение с пирамидите. Той е висок 20 метра и широк 73 метра.

6. Христос Спасител

Стауята на Христос Спасител се извисява над Рио де Жанейро на хълма Корковадо като исполин. Какво откривате, когато стигнете до върха? Статуя с височина 30 метра. За сравнение -  Айфеловата кула се издига в облаците на 324 м.

7. Статуята на свободата

Същият е случаят и със Статуята на свободата в Ню Йорк. Тя е висока 64 метра, а заедно с постамента е 93 метра. Символ на Ню Йорк и Америка и като цяло на западния начин на живот и култура, във филмите и телевизионните предавания тя е представена да изглежда като титанична. Но не е. Затова е нормално да очаквате малко повече от нея.

8. Кулата в Пиза

Всеки е чувал за наклонената кула в Пиза, всички се снимат, как я подпират, за да не падне. Всъщност обаче тя е висока 56 метра. Не толкова впечатляващо, нали.

9. Ниагарските водопади

Макар и да са впечатляващ природен феномен, Ниагарските водопади далеч не са сред най-големите или високите. На „Подковата” височината, от която водите падат, е 57 метра. За сравнение, Водопадът Виктория е с височина от 108 метра, а Ангелските водопади във Венецуела – 979 метра. Това вече е впечатляващо, нали?

10. Планината Ръшмор

Самата идея за извайване на лицата на четирима американски президенти в живия гранит на Черните хълмове на Южна Дакота предполага размер и мащаб. Линкълн, Вашингтон, Джеферсън и Рузвелт са политически гиганти. Затова очаквате, че техните каменни лица също ще са огромни. Е, почти...

Самият връх е висок 1745 метра. Всяко от лицата е с височина 18 метра.

Коментари: 0