Нафтогаз подаде иск срещу Газпром

Според украинската компания, договорът за транзит на природен газ, сключен с руския гигант през 2009 г., противоречи на европейското законодателство

Нафтогаз подаде иск срещу Газпром
168 ~ 1 мин. четене
Нафтогаз подаде иск в Стокхолмския арбитражен съд срещу руската газова компния Газпром за 16 млрд. долара. Това стана ясно от съобщение на компанията, предаде БТА.

Искът е бил подаден на 30 април. Нафтогаз е уверена, че договорът за транзит на природен газ, сключен през януари 2009 г. между Нафтогаз и Газпром, противоречи на европейското законодателство по въпросите на енергетиката и конкуренцията.

Официалният представител на Газпром Сергей Куприянов заяви, че сумата на претенциите на Газпром към Нафтогаз превишава тази на претенциите на Нафтогаз към Газпром.Искът на Нафтогаз включва 6 млрд. долара претенции по цената на доставка на руския газ, а останалите 10 млрд. долара - за транзит, в това число размерът на транзитните ставки и пропуснатите ползи от понижаването на обемите на транзита на руски газ през територията на Украйна.

Нафтогаз вече предплати на руския държавен гигант 40 млн. долара за допълнителни доставки на природен газ, ден преди подаването на иска.
Подкрепи Economic.bg