Най-бързият суперкомпютър води Япония към технологичното бъдеще

Той ще извършва изумителните 130 квадрилиона изчисления в секунда

Най-бързият суперкомпютър води Япония към технологичното бъдеще
4259 ~ 2 мин. четене

Япония планира да построи най-бързият суперкомпютър в света в опит да снабди производителите си с платформа за научни изследвания, която може да им помогне да развият и подобрят автономните автомобили, роботиката и медицинската диагностика, съобщава Japan Times.

Министерството на икономиката, търговията и индустрията ще похарчи 19,5 млрд. йени (173 млн. долара) за нов проект, който е част от правителствената политика да върне на Япония лидерството в областта на технологиите. Страната изгуби предимството си в различни области на електрониката на фона на засилващата се конкуренция от Южна Корея и Китай, който е дом на най-мощния суперкомпютър до момента.

В ход, който се очаква да издигне Страната на изгряващото слънце до върха в класацията на суперкомпютрите, нейни инженери са натоварени със задачата да създадат машина, която може да извършва 130 квадрилиона изчисления в секунда (или 130 петафлопа, казано на академичен език), и то още през следващата година. С тази скорост, японският компютър ще изпревари китайския си съперник Sunway Taihulight, чийто капацитет е 93 петафлопа.

„Доколкото знаем, не съществува толкова бърза машина“, заяви Сатоши Секигучи, генерален директор на Националния институт за съвременни индустриални науки и технологии, където ще бъде построен суперкомпютърът.

Завръщането към върха на високите технологии идва във време на нарастваща носталгия към разцвета на японската технологична мощ, която западна откак Китай изпревари, превръщайки се във втората по големина икономика в света.

Премиерът на Япония Шиндзо Абе призова компаниите, администрацията и политическата класа да работят в по-тясно сътрудничество, така че страната да доминира в областта на роботиката, батериите, възобновяемата енергия и други нови и развиващи се пазари.

В областта на суперкомпютрите целта на Япония е да използва ултрабързи изчисления, за да се ускори напредъкът в областта на изкуствения интелект (ИИ) като технология за „дълбоко познание“, която използва алгоритми, имитиращи невронните пътища на човешкия мозък, за да помогне на компютрите да изпълняват нови задачи и да анализират огромни количества данни.

Последните постижения в тази област дойдоха от програмата на Google DeepMind AI, AlphaGo, която през март победи южнокорейския професионалист Лий Сийдол в древната настолната игра Го.

Приложенията включват подпомагане на компаниите да подобрят автономните превозни средства, като им се ползволява да анализират огромни обеми от визуални данни за трафика, или да се помогне на фабриките да подобрят автоматизацията.    

Китай използва своят суперкомпютър Sunway Taihulight за прогнозиране на времето, фармацевтични изследвания, индустриален дизайн и др.

Новият японски суперкомпютър може да помогне да използвате медицинската документация за разработване на нови услуги и приложения, смята Секигучи.

Суперкомпютърът ще бъде на разположение на японските компании срещу определена такса, които в момента аутсорсват обработката на данните към чуждестранни фирми като Google и Microsoft.

ABCI, акроним за AI Bridging Cloud Infrastructure (Облачна инфраструктура свързана с изкуствен интелект). Търгът за проекта вече е стартирал и ще приключи на 8 декември.

Компанията Fujitsu, която създаде настоящия най-бърз японски суперкомпютър – Oakforest-PACS, чийто капацитет е 13.6 петафлопа, отказа да съобщи дали наддава за проекта. От фирмата заявиха единствено, че желаят да участват в разработването на суперкомпютър.

Подкрепи Economic.bg