Най-добрият британски автомобил на всички времена

Jaguar E-type спечели след шестмесечен подбор

Най-добрият британски автомобил на всички времена

Най-добрият британски автомобил на всички времена е Jaguar E-type, представен на автосалона в Лондон Classic & Sports Car – The London Show. Това стана ясно след шестмесечен процес на подбор и гласуване, в който десет емблематични британски марки се бореха за приза за автомобил, най-близък до сърцата на хората.

Победителят бе обявен с представянето на един подобаващо специален E-type на Автосалона в Лондон Classic & Sports Car – The London Show, който отвори врати за посетители в Александра Палас.


По време на откриваното водещият в BBC Ант Анстед вдигна покривалото на най-стария запазен до днес кабриолет E-type и оригиналния автомобил, който Норман Дюис, друг гост в поредицата интервюта и носител на Ордена на Британската Империя, шофира почти без прекъсване от Ковънтри до Автосалона в Женева за световната премиера на модела през март 1961 г.

3,8-литровият автомобил от серия 1 е произведен през февруари 1961 г. като първият двуместен автомобил в серийно производство  и също е сред звездните експонати на Автосалона в Женева като демо версия за представяне пред медиите, използвана от списание The Motor за пътния тест на модела, публикуван на 22 март 1961 г.

През 2000 г. г-н Майкъл Килганън, дългогодишният собственик, предоставя 77 RW на Jaguar Daimler Heritage Trust на базата на дългогодишно заемно споразумение. След това автомобилът е напълно възстановен със съдействието на базираната в Нънийтън компания за авточасти Martin Robey Limited.


E-type ще бъде изложен на централен постамент на стойност 40 млн. английски лири, спонсориран от специалиста в професионалната грижа за автомобила Autoglym. Специалното съоръжение представя 10-те най-добри британски автомобили.

На Автосалона в Лондон, организиран от списание Classic & Sports Car, участват над 300 от най-престижните марки класически автомобили в света на световноизвестни колекционери и търговци на класически автомобили. 

Организиран от Classic & Sports Car, най-продаваното списание за класически автомобили в света, Автосалонът в Лондон включва честване на Aston Martin в партньорство с EFG International, изложение на най-емблематичните едноместни състезателни автомобили, пилотирани от сър Стърлинг Мос и поредица интервюта с участието на Рос Браун, носител на Ордена на Британската Империя, Ант Анстед и Дейвид Брабам сред плеядата знаменитости от света на автомобилните и моторни спортове.

Коментари: 0