Най-големите британски компании съкращават десетки хиляди работни места

А още милиони работни места са под риск

Най-големите британски компании съкращават десетки хиляди работни места

Пристигащи на летище Хийтроу

Снимка: БТА

8642 ~ 3 мин. четене
Най-големите британски компании съкращават десетки хиляди работни места в отчаяни усилия да намалят разходите, тъй като пандемията от коронавирус шокира икономиката и изпрати бизнеса в режим на оцеляване, пише CNN.

Последните стъпки в тази посока дойдоха в понеделник от производителя на петрол BP и производителя на луксозни стоки Mulberry, които заявиха, че ще намалят съответно с 15% и 25% глобалната си работна сила. Това означава 10 000 работни места в BP и 350 в Mulberry.

Големите компании в Обединеното кралство вече са обявили над 75 000 съкращения на работни места, като се очаква повече частично спиране и социално дистанциране през летните месеци. По-малките компании също са сериозно ударени от кризата, добавяйки стотици хиляди загуби на работни места към общата сума.

British Airways съкращава 12 000 работни места, или повече от една четвърт от работната си сила в отговор на силния спад на търсенето на пътувания по време на пандемията. Конкурентите EasyJet и Virgin Atlantic ще освободят съответно 4 500 и 3000 позиции, докато инженерната и аерокосмическата компания Rolls-Royce  съкращава 9 000 работни места. 

Доставчикът на части Meggitt намалява работната си сила с приблизително 1800 души. Нишовите автомобилни производители също са силно засегнати, като ще бъдат съкратени 1000 работни места в Bentley, 1200 в McLaren и 500 в Aston Martin. 

Банка HSBC обяви през февруари, че ще съкрати 35 000 позиции, но оттогава постави на пауза повечето от тези съкращения, за да не се налага да принуждава работниците да търсят нова работа по време на пандемията.

Данните на правителството на Обединеното кралство дне обхващат стотиците хиляди работни места, които вероятно са били съкратени през април.

Според официалните данни процентът на безработица във Великобритания остава под 4% през март. Но по-навременните показатели, които включват април, дават усещане за предстоящата криза на работните места. Броят на работниците на заплати в дружествата е намалял с над 450 000 между март и април, показват данни на правителството. Най-лошото почти сигурно предстои.

Около 8,7 милиона работници в Обединеното кралство бяха временно освободени като част от програма, по която правителството покрива 80% от заплатите им. Но тъй като подкрепата постепенно се прекратява от август до края на програмата през октомври, а бизнесът е изправен пред срив в търсенето, компаниите могат да изпитат затруднения да намерят работа за много служители, когато се върнат на работа след разхлабването на мерките.

"Бизнес лидерите знаят, че подкрепата на правителството не може да бъде безкрайна, но грозната истина е, че ако на вратата не дойдат пари, много фирми ще бъдат принудени да взимат трудни решения през август", коментира Джонатан Гелдарт, генерален директор на Institute of Directors.

В проучване, обхванало 700 директори на компании, почти една четвърт заявяват, че не могат да си позволят да дадат никакъв принос за заплатите на временно освободените си работници между август и октомври, съобщиха от института.

Ресторантите, заведенията и баровете могат да бъдат особено силно засегнати. „Телеграф“ съобщи в понеделник, че премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън е решил да започне по-рано отварянето на сектора -в края на юни, вместо в началото на юли, след като му било съобщено, че 3.5 милиона работни места в сектора са изложени на риск.

Андрю Уишарт, британски икономист от Capital Economics, писа миналия месец, че очаква нивото на безработица да нарасне до 9% през следващите месеци. „По-голямата част от този скок трябва бързо да бъде променен след приключване на блокировките, но все пак очакваме нивото на безработица да остане повишено през следващите няколко години“, каза той.
Подкрепи Economic.bg