Най-големите страхове на инвеститорите за световната икономика

3 са основните притеснения, сочи проучване на Barclays

Най-големите страхове на инвеститорите за световната икономика
296 ~ 2 мин. четене

Световната икономика определено не е в най-блестящата си форма напоследък. Рисковете за нея са разнообразни – макроикономически, геополитически, монетарни. Състоянието на глобалната икономика сериозно притеснява инвеститорите, а някои от страховете им са се засилили през последното тримесечие. Британската банка Barclays проведе проучване сред 585 инвеститори от цял свят, за да се запознае с техните притеснения. 

Ето основните теми, които смущават инвеститорите:  

Отслабването на кредитните пазари

Това е основният страх на инвеститорите. Според тях отрицателните лихви са  ясен негативен знак.

Само 4% от анкетираните смятат отрицателните лихви за двигател на растеж и възвръщаемост на активите. 61% от инвеститорите ги виждат като ясен негативен знак за банковия сектор и предпоставка за рискови активи.

43% от кредитните инвеститори обвиняват отрицателните лихви за разширяващите се напоследък банкови спредове.

Кризата в Китай

По-голямата част от инвеститорите обвиняват вълненията през първото тримесечие за разочароващия растеж, но очакват глобалният ръст леко да се покачи през второто тримесечие, въпреки че страховете за растежа в Китай и девалвацията на юана се увеличават, а възникват и други рискове.

Излизане на Великобритания от ЕС

95% от анкетираните смятат, че евентуален Brexit би предизвикал осезаеми промени на глобалния пазар.   


Политиката на Европейската централна банка

Що се отнася до Европейската централна банка (ЕЦБ), инвеститорите очакваха по-смели количествени улеснения и по-малки отрицателни лихви. ЕЦБ първо предостави, а после изтегли всички средства за финансиране, като оряза всички лихвени проценти, увеличи количествените улеснения с 20 млрд. евро на месец и започна да изкупува корпоративни облигации.

Пазарите отначало реагираха много положително, но изявлението на Марио Драги, че няма да продължи да сваля лихвите обърна настроенията.

Други притеснения  

72% от инвеститорите смятат дефлацията за по-голям риск за пазарите, въпреки очакванията, че цените на суровините ще продължат да се покачват.

Спадът в цените на петрола се разглежда като положителен за глобалния растеж, но отрицателен за рисковите активи.

Акциите са разглеждани като по-реално оценени в сравнение с надценяването им през последните 3 тримесечия, но инвеститорското доверие, че те ще превъзхождат останалите активи, е намаляло значително. 

Подкрепи Economic.bg