Най-големият британски автопроизводител затваря за седмица заради Brexit

За да се избегне напрежение с доставките

Най-големият британски автопроизводител затваря за седмица заради Brexit

Снимка: Jaguar Land Rover

Най-големият британски автомобилен производител, Jaguar Land Rover, ще затвори британските си фабрики за седмица през ноември, за да се справи с Brexit, заяви шефът на компанията днес. 

Автопроизводителите още в началото на годината обявиха план за подготовка заради очаквания смущения с доставките около Brexit и още пролетта обявиха планирани спирания, но тогава датата за излизане на Великобритания от ЕС бе отложена за 31 октомври 2019 г.

На въпрос дали фирмата мисли за закриване на британските си фабрики, които включват три съоръжения за автомобили и един завод за двигатели, в месеца след Brexit , главният изпълнителен директор Ралф Спет отговори: „Не можем да мислим за това, просто трябва да го направим".

Попитан от репортери по време на събитие заоткриването на нов център за продукти в Гайдън, централна Англия, той каза, че спирането на работата ще продължи седмица, за да се избегнат проблеми с нередовни доставки при напускане на страната без сделка с ЕС.

Ройтерс припомня, че и  BMW и Toyota обявиха плановете за спиране на работа, за да смекчат евентуални прекъсвания в доставките при Brexit без сделка.

Автомобилната промишленост, която е най-големият износител на стоки от Великобритания, изразява опасенията си, че излизането от ЕС без конкретни договорености може да наруши потока на части и превозни средства, да съсипе производствените процеси и да навреди на жизнеспособността на фабриките.

Премиерът Борис Джонсън се ангажира да изведе Великобритания от ЕС със или без споразумение за напускане на 31 октомври. Все още обаче не е ясно дали това ще се случи или Brexit ще бъде забавен, отложен, подложен на нов референдум или дори отменен.
Коментари: 0