Заемите между приятели и роднини вредят на отношенията

Това твърди ново проучване

Заемите между приятели и роднини вредят на отношенията

Снимка: Pixabay

Ако заемате пари на приятели или хора от семейството, пазете се: може никога да не си ги получите обратно.

Нещо повече, бихте могли трайно да повредите отношенията си с кредитополучателя. Това сочат резултатите от ново проучване на Bankrate.com, което установило, че 46% от възрастните, които са дали назаем пари, са претърпели едно или и двете последствия.

„Статистиката е доста поразителна“, казва Тед Росман, анализатор в Bankrate. "По принцип в половината от случаите нещо се обърква."

Проучването на Bankrate е проведено в края на август онлайн сред 2490 възрастни, съобщава CNBC.

Сред най-големите убийци на приятелски и семейни връзки са съвместното теглене на заем или друг финансов продукт. Анкетираните казват, че те също са увредили кредитния си рейтинг и са загубили пари в процеса.

„Подходете с голяма предпазливост по въпроса“, каза Росман. „Не давайте пари, не подписвайте заеми, освен ако не сте готови да загубите.“

Влизайки с мисленето, че парите са подарък, а не заем, можете да предотвратите лошите чувства да влошат връзката ви по-късно. Но дайте тези пари само ако можете да си позволите да го направите, казва Росман.

Друга, по-добра алтернатива: елегантно откажете даването на пари назаем, като потърсите други начини да помогнете. Това може да включва помощ при намиране на подходяща услуга или запознанство с някой, който може да съдейства.

Имайте предвид, че най-лошият сценарий - влошаване на отношенията - ще има трайни последици.
Коментари: 0