Volkswagen на финалната права за завода в Турция

Това обяви член на борда на автомобилната компания

Volkswagen на финалната права за завода в Турция

Снимка: Pixabay

Германският автомобилен производител Volkswagen е близо до решение за изграждането на нов завод в Турция, заяви член на борда пред репортери в Берлин в четвъртък.

„В момента сме в заключителни разговори с Турция“, заяви Андреас Тостман, член на борда, отговарящ за производството, добавяйки, че очаква разговорите да приключат след две седмици, дори „може би по-рано“.

Давайки повече подробности за плановете, източници, близки до компанията, заявиха, че фабриката, която ще се правят различни модели, ще струва повече от 1 милиард евро (1,09 милиарда долара).

Според източниците, заводът вероятно ще произвежда 300 000 автомобила годишно, сред които VW Passat и близки модели като Skoda Superb, за износ в Източна Европа.

В него ще работят близо 4000 души и ще бъде изграден в Маниса, близо до Измир, в западна Анатолия и строителството може да започне в края на 2020 г., а производството ще започне през 2022 г., казват още източниците.

Volkswagen искаше да построи нов завод в Източна Европа, като България беше една от потенциалните страни в списъка на компанията, припомня ройтерс.

Сделката в Турция може да бъде политически противоречива, като се има предвид притесненията на Европейския съюз по отношение на ограничения на свободата на изразяване и правата за демонстрации при управлениоето на президента Тайип Ердоган. Аргументът на VW е, че Турция е кандидат за членство в ЕС.
Коментари: 0