Най-големият глетчер в Европа се топи

Алечкият ледник може да изчезне до края на това столетие

Най-големият глетчер в Европа се топи

Снимка: Pixabay

Най-големият ледник в Европа се топи с бързи темпове. Причината е глобалното затопляне, което може да доведе до пълното му изчезване до края на това столетие, предупреждават учените. 

Алечкият ледник, който се намира в Алпите, намалява с около 50 метра на година. Той е дълъг 23 километра, а дебелината му е около 900 метра. 

Според учените причината за топенето на ледника е прахът и черният карбон, който се изгаря при отопление и от колите. Той се пренася чрез въздушните маси и се наслагва върху повърхността. Тя всяка година става все по-тъмна, а това означава интензивно топене, разказва изследователят Андреас Баудер. 

Климатичните промени оказват влияние и на природата около ледника. Алпийският мармот напуска убежището си само за няколко часа през това лято заради високите температури. Според учените времето е недостатъчно да събере храна за зимата и популацията му може да намалее. 

Алечкият ледник се намира в Швейцария. Той се стича към река Рона и има четири клона. През декември 2001 г. ледникът е включен в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. 
Коментари: 0