Най-младите милиардери на 2018 г.

63-ма са в годишния списък на най-богатите в света под 40-годишна възраст

Най-младите милиардери на 2018 г.
4814 ~ 2 мин. четене

От 2 208 милиардери в списъка на Forbes за 2018 г., само 63-ма са на възраст под 40 години.

Това е ръст спрямо предходната година, когато са били 56-ма, отбелязва изданието.

Повече от половината – 34-ма души от тях, са селф-мейд милиардери (т.е. сами са създали бизнеса за милиарди, а не са го наследили) и до един са мъже. 26-ма от тези селф-мейд милиардери са в технологичната индустрия.

В подреждането има 16 жени милиардери под 40 г. и те до една са наследнички.

За трета поредна година най-младите милиардери в света са норвежките наследници Александра и Катарина Анресен, които са съответно на 21 и 22 години. Техният баща - Йохан Н. Андерсен, им прехвърли собствеността върху семейното инвестиционно дружество Ferd през 2007 г. Всяка от сестрите има по 1.4 милиарда щатски долара богатство.

Най-младият милиардер е Джон Колисън, на 27 години. Той е съосновател, заедно с по-големия брат Патрик Колисън (29 години) на стартъп компанията Stripe за онлайн разплащания. След последния кръг набрано финансиране компанията им се оценява на 9,2 милиарда долара. Всеки от братята има богатство от по 1 милиард долара.

Джон Колисън е само няколко месеца по-млад от предишния носител на титлата „най-млад селф-мейд милиардер” – съоснователят и главен изпълнителен директор на Snap Еван Шпигел. Той има богатство от 4,1 милиарда долара.

Един от забележителните нови участници в класацията е Павел Дуров, известен като руския Марк Зукърбърг (и двамата са на 33 години). Дуров основава Vkontakte, втората по големина социална мрежа в Русия, през 2007 г., когато е бил на 22 г. Днес Vkontakte може да се похвали с над 400 милиона потребители. Той продаде 12% от акциите си в компанията за около 300 млн. долара през 2015 г., когато замина за Дубай, след като отказа да сътрудничи на руските тайни служби и да предоставя криптирани данни за потребителите на Vkontakte. По-голяма част от богатството му идва от мажоритарното му участие в Telegram Messenger, кодирано приложение за съобщения с над 100 милиона потребители в цял свят.

Най-богатият милиардер под 40-годишна възраст е създателят на Facebook Марк Зукърбърг, който има състояние от 71 млрд. долара.

Вторият най-богат млад милиардер е Янг Хюян, наследничка на империя за недвижими имоти в Китай. На 36 години тя има богатство от 21,9 млрд. долара. Янг е собственик на 57% от строителната компания Country Garden Holdings, която й бяха прехвърлени от баща й Yeung Kwok Keung през 2007 г.

Общо 63-мата млади милиардери в света притежават 265 млрд. долара.

Подкрепи Economic.bg