Най-силната светлина във Вселената

Пулсарът \"Рак\" се намира на 6500 светлинни години от нас

Най-силната светлина във Вселената
4325 ~ 1 мин. четене

Астрономи засякоха най-високоенергийните импулси на радиоемисии. Пулсарът Рак, разположен на 6500 светлинни години, е възникнал от неутронна звезда в центъра на свръхновата 1054 AD. Той е тялото, останало, след като звездата, създала мъглявината Рак, е експлоадирала в свръхнова, пише MailOnline.

Импулсите са засечени от изследователи, работещи с обсерваторията за гама-лъчи “Черенков” на Канарските острови. Екипът е изчислил, че пулсарът има маса, равняваща се на 1.5 пъти масата на Слънцето, която е концентрирана в обект с диаметър 10 километра и се завърта около оста си 30 пъти в секунда. Той е заобиколен от огромно магнитно поле, десет хиляди милиарда пъти по-силно от това на Слънцето.

Полето е достатъчно мощно, за да определя посоката на зарядите и ги кара да се въртят със същото темпо като звездната повърхност. Този регион се нарича магнитосфера. Въртенето на магнитното поле генерира и интензивни електрически полета, които откъсват електрони от повърхността, пише Агенция „Фокус“. Когато ускорените електрони се насочат навън, те произвеждат лъчи, които ние засичаме, всеки път, когато пресекат зрителното ни поле, подобно на морски фар. 

През 2011 година телескопът “Черенков” е открил фотони с неочаквано високи енергийни нива - повече от трилион волта. 

Подкрепи Economic.bg