Най-старата банка в света обявена за продан

За последните 2 години загубите на Banca Monte dei Paschi di Siena се оценяват на 8 млрд. евро

Най-старата банка в света обявена за продан
208 ~ 1 мин. четене

Най-старата банка в света - Banca Monte dei Paschi di Siena в Италия е обявена за продан.

Продажбата ще бъде осъществена с помощта на швейцарската инвестиционна банка UBS и американската Citi. Двете по-рано планираха да пуснат акции на банката от Сиена на стойност 2,5 млрд. евро, което трябваше да стане през второто тримесечие на 2015 г.

Основаната през 1472 г. Monte Paschi до неотдавна бе трета по ликвидност в Италия. Масовото раздаване на евтини кредити през последните години обаче наруши баланса в политиката на банката, спазван от векове. За последните 2 години загубите на Monte Paschi се оценяват на 8 млрд. евро.

В името на живата история на банковото дело през ноември 2013 г. Еврокомисията тръгна да спасява банката от Сиена, като одобри програма, разчетена до 2017 г. Капиталът на Monte Paschi трябваше да бъде увеличен с 3 млрд. евро, да се съкратят 3360 работни места в клоновете й по света и да се закрият 400 филиала.

След стрес-тестовете на Европейската централна банка Monte dei Рaschi се оказа в черния списък от 150 банки в най-тежко финансово положение, с дефицит от 2,11 млрд. евро. От началото на годината акциите на Monte dei Рaschi поевтиняха с 40%, а капитализацията й падна до 3,4 млрд. евро.

Кандидат-купувачи за най-старата банка в света са редица крупни кредитни компания, опериращи в Италия. Да купят Monte Paschi di Siena искат и сънародниците им от UBI Banca, оценявана като средно голяма банка.

Изберете компанията, осигуряваща най-добър "Старт в кариерата"

Подкрепи Economic.bg