Саудитска Арабия разреши на жените да карат

Забраната е смекчена при определени условия - дамите да са над 30 г., да имат придружител и да шофират по светло

Саудитска Арабия разреши на жените да карат
152 ~ 1 мин. четене
Саудитска Арабия взе безпрецедентно решение да отмени частично забраната жените да шофират автомобили. 

150-членният консултативен съвет към краля на Саудитска Арабия Абдула препоръча на правителството да вдигне забраната за шофиране за жени при определени условия, съобщава Асошиейтед прес.

Съгласно препоръките, само жените над 30 ще бъдат допуснати за шофиране. Остава формалното изискване те  да имат разрешение от роднина от мъжки пол - обикновено съпруг, баща или брат. На жените ще им бъде позволено да сядат зад волана от 7 часа до 20 часа от събота до сряда и от обяд до 20 ч. в четвъртък, петък, събота и неделя.

Освен това водачът жена трябва да бъде с консервативно облекло и без грим. В градовете дамите ще могат да шофират без мъжки настойник в колата, но извън градовете, мъжкото присъствие става задължително.

От дълги години жените в Саудитска Арабия се бореха срещу наложената забрана за шофиране. В края на октомври бе отбелязана годишнина от старта на тяхното движение за борба срещу тази забрана, а властите предупредиха, че ще се отнасят строго с тези, които се осмелят да седнат зад волана.


Изберете компанията, осигуряваща най-добър "Старт в кариерата"
Подкрепи Economic.bg