Най-висок ръст на заплатите във Великобритания от 2008 г. насам

Безработицата достига най-ниското си ниво от 1992 г.

Най-висок ръст на заплатите във Великобритания от 2008 г. насам

Снимка: Pixabay

Ръстът на заплатите във Великобритания достига до 3,6% през годината до май 2019 г., което е най-високият темп на растеж от 2008 г. насам, според данни на Службата за национална статистика, пише Би Би Си.

От март 2018 г. заплатите изпреварват инфлацията.
Рекордно високо ниво от 32.75 милиона души са заети в края на май, а 1.29 милиона са безработни, най-ниското ниво от поне 1992 г. насам.

"Пазарът на труда продължава да бъде силен", каза заместник-началникът на статистиката на пазара на труда Мат Хюс.

"Броят на самостоятелно заетите на непълно работно време е преминал един милион и половина за първи път, което е над два пъти повече, отколкото е било преди 25 години," добави той.

"Редовното заплащане нараства най-бързо в продължение на почти 11 години в брой и най-бързо в продължение на три години след отчитане на инфлацията."

Приспособено към инфлацията, заплатите остават стабилни в сравнение с миналия месец.

Равнището на безработица остава на 3.8%, както се очакваше - най-ниското му равнище за тримесечие от януари 1975 година.

Но ръстът на заетостта се забавя до 28 000 нови работни места, което е най-слабото тримесечно увеличение от август миналата година. Свободните работни места спадат до най-ниското си ниво за повече от година.

Някои неотдавнашни проучвания на компании показват, че работодателите стават все по-предпазливи по отношение на наемането на работа преди новия краен срок за Brexit - 31 октомври.
Коментари: 0