Най-високо оценените градове по света

Западните градове като правило доминират в класацията, но след резултатите от 2017 г. някои азиатски градове подобриха положението си

Най-високо оценените градове по света

Снимка: Pixabay

1812 ~ 1 мин. четене

Париж отново е признат за най-привлекателния град по мнение на чужденци, съобщава Travel Agent Central.

Френската столица за четвърти път е лидер в класацията на Anholt-Gfk City CBands. Той е съставен въз основа на проучване, проведено през есента на 2017 г. сред 5000 души в 20 държави: Австралия, Франция, Германия, Великобритания, Бразилия, Китай, Индия, Русия, Южна Корея и САЩ. Резултатът - световната общност оценява най-високо Париж сред 49 града в света.

След Париж се нарежда Лондон, Сидни, Ню Йорк и Лос Анджелс. В първата десятка влизат още Рим, Мелбърн, Амстердам, Сан Франциско и Берлин.

Специалистите отбелязаха, че Австралия е подобрила позицията си в рейтинга. Сидни през 2017 г. изпревари Ню Йорк, за да влезе в топ 3, а Мелбърн скочи до 7-мо място, пред Амстердам и Берлин. Рейтингът показа и нестабилността на имиджа на градовете, които се фокусират само върху марката на тяхната страна. Добър пример е Берлин, който заема 10-то място. И това въпреки факта, че Германия в същата класация на страните е на първо място.

Проучването Anholt-Gfk City CBands, което ежегодно провежда компанията CBI, изчислява имиджа на града на базата на международен статут, външен вид, транспортни системи, достъпността до жилища, културното многообразие, икономика, образование.

Организаторите на изследването отбелязват, че западните градове като правило доминират в класацията. Но след резултатите от 2017 г. някои азиатски градове подобриха положението си. Сред тях е Токио, който е на 11-то място с Ванкувър. Японската столица успя да надмине Мадрид, Барселона, Вашингтон, Торонто и Виена.

Подкрепи Economic.bg