Най-вкусните ястия на България

Те са любими и всеки ги харесва

Най-вкусните ястия на България

Снимка: Стоян Йотов

Българската кухня съчетава разнообразие от вкусове, много продукти и подправки. И това я прави изключително апетитна. Много от най-популярните ястия на България са познати от векове и рецептите им се предават през поколенията на целия Балкански полуостров, пише „Дарик”.

Вижте кои са най-вкусните традиционни гозби на България:

10. Чеверме

Агне, прасенце, дори теле, изпечени и въртящи се на шиш – познати са на всеки с крехкия си вкус и аромат на дим от жарта.

9. Капама

Капамата се прави в един гювеч и... всичко вътре. Преплитащият се вкус на пържоли, пиленце, сарми, чушки и всичко останало правят едно изключително кулинарно усещане.

8. Пълнени чушки

Всеки ги яде и почти всеки ги обожава. Особено момента, когато добавите българско кисело мляко. Раздробявайки чушката и превръщайки всичко в една хармония на българския вкус.

7. Сарми

На пръв поглед една елементарна рецепта, но с изключителен завършек. Просто ориз и кисело зеле. Но кулинарно съвършенство!

6. Мусака

Друга най-любима гозба, срещаща се в различни разновидности на Балканите, е мусаката.

5. Пържени кюфтета

Рецептата дотолкова се е пропила в трапезата на българина, че се е превърнала в една от най-любимите му храни.

4. Боб чорба

Боб чорба или яхния - хем полезно, хем вкусно. Боб чорба с мек хляб е невероятна комбинация. Дори малките деца обичат боб.

3. Шкембе чорба

Тази странна наглед рецепта от шкембе, вода ,мляко, масло и червен пипер идеално се допълва от задължителните подправки за него - оцет, чесън и лют пипер.

2. Таратор

Може би най-отличителното българско ястие и сред най-любимите.

1. Баница

Тя се приготвя в много разновидности, но най-популярна е баницата със сирене. Особено ако е печена в печка на дърва и придружена с един студен айран. Баницата е олицетворение на българската кухня.

Коментари: 0