Най-впечатляващият небостъргач на 2018 г. (снимки)

Той има най-бързият асансьор в света

Най-впечатляващият небостъргач на 2018 г. (снимки)
Свидетели сме на огромен бум в строителството на небостъргачи, воден от нации като Китай, Саудитска Арабия и Съединените щати. Само тази година Китай е построила повече небостъргачи, отколкото всяка държава друга държава за период от една година.

На фона на нарастващата конкуренция за най-високите и най-иновативните кули, един небостъргач в Южна Корея успя да надмине всички останали.Миналата седмица Lotte World Tower в Сеул получи наградата Emporis Skyscraper Award, най-известната награда за висока архитектура в света.

Елегантният дизайн на кулата не е единствената й впечатляваща характеристика. Тя е рекордьор в много отношение - например, има най-високата площадка за наблюдение с под от стъкло и най-бързият асансьор в света.Строителството на кулата започва през 2011 г.  Инвеститор е Lotte Corp.

Сградата е проектирана да издържи на земетресение от 9-а степен по Рихтер, както и на пориви на вятъра, толкова силни, колкото тези, наблюдавани при урагана "Катрина" (около 180 мили в час).Висока 555 метра, тя е най-високата сграда в Южна Корея и петата най-висока в света.

Открита през април 2017 г., тя има 123 етажа и 42 000 прозореца. Само за строителството на покрива са били необходими 3 000 тона стомана.Сто дни след откриването си, кулата е привлякла 10 милиона посетители, или около 120 000 души на ден.

В сградата са разположени офиси, търговски обекти и някои от най-скъпите жилищни апартаменти в Корея, при цени, достигащи $1825 за кв. фут.

В нея се намира и луксозния хотел Signiel Seoul. Най-ниският етаж на хотела е по-високо разположен от втората най-висока кула на града.


Коментари: 0