Намалението на ДДС за заведенията бе одобрено от Бюджетната комисия

Между двете четения в комисия ще бъде направен общ проект на всички предлагани промени в Закона за ДДС

Намалението на ДДС за заведенията бе одобрено от Бюджетната комисия
1176 ~ 1 мин. четене

Депутатите от управляващата партия на ГЕРБ изпълниха разпореждането на премиера Бойко Борисов и подкрепиха на първо четене идеята за намаление на ДДС за ресторантите, кетъринга и книгите. „За“ 9-процентната ставка гласуваха 13 депутати. Това стана при отсъствието на финансовия министър Владислав Горанов и председателя на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова. И двамата бяха твърдо против сегашното решение, но премиерът заяви, че то е политическо и ако не им харесва - да подават оставки.

По-рано днес Горанов изпрати на депутатите силно критично становище, според което свалянето на данъка за определени групи стоки и услуги ще обърка данъчната система и ще лиши бюджета от огромни приходи, без да постигне целите си. Според неговото становище, за да бъдат компенсирани загубите от тази идея, общата ставка трябва да се повиши от 20 на 24%. Другият вариант, който МФ предлага, е да бъде повишен данъкът върху печалбата - един от най-ниските в ЕС - до 17-18%.

Финансовото ведомство бе представено по време на гласуването от зам.-министъра Росица Велкова.

След обявяването на намеренията на Борисов да намали ДДС за заведенията бяха внесени още пет законопроекта за намаляване на косвения данък и в други сектори.  Депутатите от ДПС Делян Пеевски, Йордан Цонев и Мустафа Карадайъ поискаха по-нисък налог за нощувки в хотели и за някои детски продукти. В крайна сметка по време на заседанието бе одобрено само предложението на ГЕРБ, но възможността за промени остава, като между двете четения на проекта за ресторантьорите ще бъде направен общ проект на предлаганите промени в Закона за ДДС.

Коментари: 0