Намаленото ДДС може да се компенсира с вдигане на други данъци

В момента Бюджетната комисия разглежда 6 законопроекта за редуциране на ставките в определени браншове

Намаленото ДДС може да се компенсира с вдигане на други данъци
4025 ~ 1 мин. четене

За да се компенсират загубите, които ще претърпи бюджетът от предложенията на различните партии за намаляване на ДДС за определени сектори, ще трябва да се компенсира от някъде. А това може да стане с повишаване на общата ставка на косвения данък до 24% или с вдигане на корпоративния данък до 17-18%. За това предупреждава финансовият министър Владислав Горанов в позиция на ведомството до Комисията по бюджет и финанси, която днес разглежда 6 законопроекта за намаляване на ДДС за определени стоки и услуги.

Горанов е твърдо против намаляването на ставката на ДДС, като според изчисленията фискът ще загуби общо 1.8 млрд. лв. приходи от текстовете в 6-те разглеждани днес законопроекта.

Първи текстове внесоха от ГЕРБ, които дават предимство на ресторантьорските услуги, кетъринга и книгите. От ДПС побързаха да добавят детски храни и лекарства, както и памперсите. От „Воля“ смятат за приоритетни фитнес и спортните зали, а от НФСБ държат алкохолът в ресторантьорските и кетъринг услугите да се изключи от преференциалната ДДС ставка за заведенията.

Последни с предложения излязоха от БСП, които искат всички лекарства от позитивния списък по чл. 262 от Закона за лекарствените продукти, които се заплащат от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), да са с 9% ДДС.

Коментари: 0