НАП извади от касите на длъжници над 300 хил. лв.

За два дни са извършени проверки и принудително изземане в над 90 обекта в София и зимните курорти

НАП извади от касите на длъжници над 300 хил. лв.
2975 ~ 2 мин. четене
За два дни инспекторите на Националната агенция за приходите (НАП) е извадила от касите на търговски обекти над 310 хил. лв., с които фирмите са погасили задълженията си към държавата. За този период приходната агенция е проверила над 90 обекта, за които е имала информация, че имат просрочени задължения, образувани са им изпълнителни дела, но те отказват да ги обслужват, въпреки че отчитат значителни обороти.

Вчера публични изпълнители и инспектори по приходите от отдел „Оперативни проверки“ на ТД на НАП София са извършили съвместни проверки и принудително изземане на средствата от касите на 51 търговски обекта, разположени на ключови търговски улици в София, за които е имало данни както за просрочени задължения, така и за реализиране на големи обороти. В рамките на два часа екипите на ТД на НАП София са успели да съберат над 39 000 лева. Всички търговци са направили доброволно внасяне на намерените в касите средства. Принудително са иззети средствата само от един търговски обект, където не е оказано съдействие на органите по приходите.

Ден по-рано в резултат на такива действия от 18 обекта в Банско, Добринище, Разлог и село Баня са събрани над 35 000 лв., а една от фирмите, в резултат на  контролните и принудителни мерки, е погасила целият си просрочен дълг в размер на над 195 000 лева. В Боровец от 20 обекта са събрани над 14 800 лв., а от обекти в Сандански и Петрич сумите са над 29 000 лв.

Съвместните проверки, при които се извършва принудително изземане на средства от касите на фирми или търговски обекти, са постоянна мярка на НАП спрямо некоректни задължени лица, като със събраните средства се погасяват частично или изцяло натрупаните задължения. Част от обектите се поставят под постоянно наблюдение от инспекторите от отдел „Оперативни проверки“, за да се избегне некоректното извеждане на пари от касите. Наблюдението позволява средствата от продажби периодично да се изземват от публичните изпълнители на ТД на НАП София. При осъществяване на наблюденията, както и при самите проверки и изземвания, инспекторите констатират и други нарушения от страна на фирмите, за които се предприемат съответните мерки.

Продължава засиленият контрол и в зимните курорти и околните населени места, съобщават от НАП. Само за няколко часа в град Якоруда инспекторите от отдел „Оперативни проверки“ на ТД на НАП София са констатирали нарушения в 14 от проверените 20 обекта. В седем от тях е липсвало фискално устройство, а в останалите не е издаден фискален бон при извършената контролна покупка. На всички обекти нарушители ще бъде наложена принудителната административна мярка „Запечатване“.

От НАП напомнят, че засилените мерки в зимните курорти не намаляват вниманието на инспекторите към  търговските обекти в останалите населени места. Ежедневно служителите на столичната дирекция на агенцията извършват стотици проверки на териториите на областите София, София област, Перник, Кюстендил и Благоевград, където се следи за спазване на данъчното и осигурително законодателство. 
Подкрепи Economic.bg